Overladen met de verwachtingen van zijn ouders en beste vriend begint de elfjarige Rick, uit het gelijknamige boek Rick van Alex Gino, aan de middelbare school. Zijn vader benadrukt steeds dat er een nieuwe wereld voor hem open zal gaan. Meisjes! Rick vindt dat knap vervelend maar hij durft er niets van te zeggen. Hij ziet best in dat zijn leven zal veranderen, maar hij is niet op die manier geïnteresseerd in meisjes. En ook niet in jongens trouwens, waarvan zijn moeder telkens aangeeft dat dat heus mag.
Ricks beste vriend Jeff kijkt wel naar meisjes, aldoor zelfs, en levert commentaar op hun uiterlijk. Meteen op de eerste schooldag is het raak. ‘Kijk dat lekkere hapje daar,’ zegt Jeff zodra Rick het schoolplein oploopt. Rick heeft er een hekel aan als Jeff zo over meisjes praat, maar zegt er niets van. Net zoals hij niet zegt dat hij niet op Jeffs manier naar meisjes kijkt. Ze zijn al jaren beste vrienden, maar soms heeft Rick geen idee waarom. Jeff denkt vaak niet na voor hij iets doet, en ook als hij wel nadenkt, doet hij dingen die hij beter had kunnen laten. Dingen die dom zijn, of akelig en gemeen, hij heeft de lachers graag op zijn hand. Maar, hij is sterk en vertrouwd, hij weet zich te handhaven in groepen, en een beste vriend doe je niet zomaar weg.
Keuzes en knopen
Al tijdens de eerste schoolweek begint het te schuren. Het meisje dat Jeff een lekker hapje noemde, blijkt Melissa te zijn, een transgender meisje dat vanaf groep één bij Rick in de klas heeft gezeten en dat hij dus eerst als jongen kende, iets wat hij instinctief voor Jeff verzwijgt. Ook gaat Rick, na lang twijfelen, naar de bijeenkomsten van het Regenboog Spectrum, een LHBTQIAP+ groep binnen de school waar iedereen zichzelf kan zijn. Rick begrijpt al snel dat hij keuzes zal moeten maken, want Jeff en het Regenboog Spectrum gaan niet samen, maar knopen doorhakken is lastig. Gelukkig heeft hij steun aan opa Ray met zijn luisterend oor en advies: ‘Denk goed na over met wie je omgaat. De juiste mensen kunnen je gelukkig maken.’
Rick volgt het klassieke coming of age stramien, dus het verloop van het verhaal is niet overal even verrassend. Toch voelt het boek interessant en vernieuwend: de karakters zijn net even anders dan in de meeste boeken. Bijkomend pluspunt is dat diversiteit wordt uitgewerkt door alle karakters zelf aan het woord te laten in plaats van over hen te praten. Dat Rick aseksueel of aromantisch is, komt stap voor stap en begrijpelijk aan het licht. De liefde en zorg van opa voor zijn kleinkind zijn hartverwarmend, en het geheim dat opa met zich meedraagt versterkt het thema. Het boek is geschreven in korte, nauwgezet geformuleerde zinnen die weinig aan de verbeelding overlaten. Erg mooi worden die zinnen daar niet van, maar de combinatie met de grote letters en ruime opzet van de bladzijden, doet vermoeden dat het Gino daar ook niet om te doen is. Het gaat niet alleen over inclusiviteit, het probeert deze ook in de praktijk te brengen door te zorgen dat het taalgebruik en de opmaak voor iedereen toegankelijk zijn.
Personages die terugkeren
Nog leuk om te weten is dat sommige lezers Melissa, het meisje dat op de lagere school bij Rick in de klas zat, al zullen kennen. Een van Gino’s eerdere boeken vertelt haar verhaal, in de eerste druk nog onder de onhandige titel George, maar sindsdien onder haar nieuwe naam. Melissa en Rick zijn samen onderdeel van het Regenboog Spectrum, stuk voor stuk leerlingen waar nog een heleboel meer over te vertellen is. Rick is een verfrissend, hoopvol boek. Niet alleen als je op zoek bent naar ruimte om jezelf te zijn, maar ook als je simpelweg zin hebt om iets leuks te lezen. Reden genoeg om te hopen dat Gino meer boeken schrijft, waarin we steeds nieuwe karakters van dichtbij leren kennen, en ook Rick en Melissa opnieuw tegenkomen.
Literair Nederland is bezig met het opzetten van Jong Literair Nederland. Om alvast in de stemming te komen, zullen er zo nu en dan recensies over kinder- en jeugdboeken op Literair Nederland verschijnen. Wij zijn nog op zoek naar recensenten. Ben je bekend in de kinderboekenwereld? Lees je kinderboeken en lijkt het je leuk ze te recenseren, laat het ons weten of stuur alvast een proefrecensie op! mohana@literairnederland.nl of carolien@literairnederland.nl