Agenda

Radioboeken – Leo Pleysier en Thomas Verbogt

deBuren presenteert
i.s.m. Vlaams Cultureel Kwartier | Nijmegen
Radioboeken | Leo Pleysier & Thomas Verbogt
Dinsdag 19 mei | 20.00
Vlaams Cultureel Kwartier
Arsenaalpoort 6, 6511 PN Nijmegen
Toegang gratis | reserveren: www.vcknijmegen.nl / info@vcknijmegen.nl

Op 19 mei lezen de Vlaamse schrijver Leo Pleysier en de in Nijmegen geboren auteur Thomas Verbogt in het Vlaams Cultureel Kwartier een gloednieuw verhaal voor. De schrijvers beloven plechtig dat ze het verhaal die avond voor het eerst en voor het laatst voorlezen, want het gaat om zogenaamde Radioboeken.
De Radioboeken zijn een idee en initiatief van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel. Die organisatie, opgericht door Vlaanderen en Nederland samen, heeft als kerntaak het bevorderen van de samenwerking op cultureel gebied binnen de Lage Landen. Daarmee staat deBuren dichtbij de doelstelling van het Vlaams Cultureel Kwartier, dat hetzelfde op regionaal niveau wil bereiken. De avond op 19 mei is het eerste programma dat de twee verwante organisaties samen presenteren.

Wat zijn Radioboeken?
Op Wereldboekendag 23 april 2006 werden de eerste twee Radioboeken opgenomen. Radioboeken zijn verhalen geschreven in opdracht van deBuren en door de auteur zelf voorgelezen. De verhalen verschijnen niet in druk, maar worden eenmalig via de radio uitgezonden door Klara (Vlaanderen) en de VPRO (Nederland), en zijn gratis te downloaden via www.radioboeken.eu. In samenwerking met Radio Nederland Wereldomroep worden de verhalen vertaald in het Engels, Spaans en Frans en bijna wereldwijd uitgezonden.
Op dit moment bestaat de Radioboekenbibliotheek al uit 89 titels en voor de zomer van 2009 zal het 100ste Radioboek op www.radioboeken.eu worden gepubliceerd. Tussen juli 2006 en nu vonden al meer dan 1.000.000 downloads van Radioboeken plaats: een ongekend succes voor Nederlandstalige literatuur op internet.

Leo Pleysier (1945) debuteerde in 1971 met de verhalenbundel Mirliton, waarvoor hij de Stijn Streuvelsprijs ontving. In 1989 publiceerde Pleysier Wit is altijd schoon, de roman waarmee hij definitief doorbrak bij het grote publiek, en die werd bekroond met de Bordewijkprijs en de Dirk Martensprijs. Het was het eerste deel van een romancyclus die verder bestaat uit De kast, De Gele Rivier is bevrozen (Staatsprijs voor Proza 1996), Zwart van het volk en Volgend jaar in Berchem. In 2003 verscheen de roman De dieven zijn al gaan slapen, waarmee Pleysier zijn romancyclus afsloot, in 2004 gevolgd door de novelle De trousse. Meest recent verscheen de roman De latino’s (2007).

Thomas Verbogt werd in 1952 geboren in Nijmegen. Hij schrijft romans, verhalen en toneelstukken, is columnist bij De Gelderlander, redacteur van het literaire poptijdschrift WAHWAH en al sinds jaar en dag regelmatig bij de VPRO-radio te horen. Ondanks zijn vele literaire tentakels en zijn inmiddels enorme oeuvre is Verbogt ten onrechte relatief onbekend bij het grote publiek. Zijn oeuvre, waarin kleine alledaagse ergernissen een grote rol spelen, kenmerkt zich door een sobere, licht melancholieke stijl en doet denken aan het neorealistische werk van schrijvers als Remco Campert en Bob den Uyl. (persbericht Radioboeken.eu)