Agenda

Pseudolitaire dar – Rechtszaak tegen Joseph Brodsky

Agenda / 15 april / 20.30 / Theater Perdu / Amsterdam

De van oorsprong Russische dichter en latere Nobelprijswinnaar Joseph Brodsky (1940-1996) werd in 1963 in een verzonnen feuilleton Pseudolitaire dar in een Leningradse krant, verdacht van ‘parasitisme’. In die krant werd ook beweerd dat hij van plan zou zijn een vliegtuig te kapen om naar het buitenland te vliegen. Het liep uit in een geruchtmakend proces en in 1964 wordt Brodsky wegens ‘leegloperij’ veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid. Het proces zorgde, dankzij journaliste Frida Vigdorova (1915-1965) die uit eigen beweging de zittingen notuleerde, in Rusland en in het Westen voor veel ophef. Onder andere de Franse filosoof Sartre is zich ermee gaan bemoeien en Brodsky werd na anderhalf jaar weer vrijgelaten.

Deze rechtszaak nu, is voor het eerst in het Nederlands vertaald en wordt opgevoerd bij Perdu.

Omdat Brodsky destijds met vertalingen zijn brood verdiende wordt er tijdens het proces veel over vertalen getwist. Maar ook de verhouding van een dichter tot de maatschappij komt aan bod, soms bij monde van getuigen die door de staat zijn aangetrokken, zonder enig verstand van poëzie in het algemeen en Brodsky’s poëtica in het bijzonder. Nu Rusland zich opnieuw als een autoritaire staat ontpopt en meerdere rechtszaken als deze in opspraak raken (onlangs nog zijn de makers van Tannhäuser te Novosibirsk aangeklaagd voor het beledigen van religieuze gevoelens) blijft deze geschiedenis actueel.


Pseudolitaire dar

Frida Vigdorova
Vertaling en toneelbewerking: Nina Targan Mouravi, met dank aan T. van Marle, R. Polman, R.J. Henkes
Met Gerrie de Vries, David Vos, Mark Snitker, Remco Lee Polman, Astrid Franke, Eelco den Boer, Tonie van Marle, Gert-Jan Odijk, Leo Kreft, Janet van Bavel, Olga Teunissen, Nina Targan Mouravi.

Theater Perdu – Kloveniersburgwal 86
Entree € 7,00, met korting € 5,00 reserveren
[email protected]