Agenda

Première boekverfilming A.F.Th. en ander filmnieuws

Op 31 augustus vindt in de Haagse bioscoop Pathé Buitenhof de première plaats van de verfilming van Het leven uit één dag (Querido, 1988) naar de roman van A.F.Th. van der Heijden. De filmeditie van het boek verschijnt nu bij De Bezige Bij.

De overgang van Van der Heijden van uitgeverij Querido naar De Bezige Bij is nog zo vers, dat de website van de film, www.hlved.nl, nog verwijst naar uitgeverij Querido. Maar de filmeditie verschijnt echt bij De Bezige Bij, verzekert pr-medewerkster Francien Schuursma. ‘Net als de andere boeken van Van der Heijden is ook dit boek overgegaan naar ons.’  Het boek was gelukkig nog niet in druk. ‘Het enige wat we hoefden aan te passen was het omslag. Dat krijgt hetzelfde beeld als de filmposter.’

Er waren al acties uitgedacht in samenwerking met producent Dutch Mountain Movies en distributeur Independent Films. ‘Dat zijn onder meer prijsvragen en lezersacties.’ Verder is er een vertoning tijdens Manuscripta met aansluitend een interview door Arjan Peeters met regisseur Mark de Cloe en Van der Heijden.

Independent Films is ook producent van Iep!, gebaseerd op het kinderboek Iep! van Joke van Leeuwen (Querido). Die is vanaf 26 november in de bioscoop te zien.

Op 22 september, een dag voor de officiële opening van het 29e Nederlands Film Festival, gaat de film van Lover or Loser, naar de gelijknamige bestseller van Carry Slee, in première in de Utrechtse Stadsschouwburg.

Begin september starten de eerste opnamen van de speelfilm Tirza naar de roman van Arnon Grunberg (Nijgh & van Ditmar). Tirza wordt gespeeld door Sylvia Hoeks, bekend van Duska en Vuurzee. Ook speelt zij in De storm, de boekverfilming van het boek 1953 van Rik Launspach (De Bezige Bij), die op 11 september in première gaat.

Actrice Carice van Houten speelt de hoofdrol in de boekverfilming De gelukkige huisvrouw, naar de debuutroman van Heleen van Royen. Regisseur Antoinette Beumer (Hertenkamp, Willemspark, See You in Vegas) begint in oktober met de opnames van haar eerste speelfilm.

Van Houten is momenteel bezig met de opnames van Komt een vrouw bij de dokter. Deze film naar het gelijknamige boek van Kluun (Podium) is het regiedebuut van Eyeworks-directeur Reinout Oerlemans. Naar verwachting gaat deze film eind november in de roulatie. ((c) RR, Boekblad)