Pessimistische gedichten van Levi Weemoedt tijdens de Nacht van de Poëzie 2015

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Verdoving

In Londen werd bij een vrouw een hersentumor verwijderd terwijl ze viool speelde. Ze speelde opdat chirurgen dat deel van haar hersenen, waar precieze bewegingen worden aangestuurd en die op een scherm zichtbaar werden, niet zouden beschadigen. Er ging een foto rond van de vrouw in operationele toestand (zuurstofkapje, infuus), de viool onder haar kin geklemd, arm met strijkstok geheven. Even dacht ik dat het om een nieuwe methode van ‘onder narcose brengen’ ging: mensen dingen laten doen waardoor ze boven zichzelf uitstijgen, grip krijgen op hun geestestoestand. Het leek me niet zo gek. Toen ik eens door migraine aan bed gekluisterd was, kon ik het lezen van de ochtendkrant niet laten. Door knallende hoofdpijn kreeg ik geen letter gefocust, bladerde afwezig door naar de cultuurpagina. Daar trof me een interview met Martin Michael Driessen. Over zijn schelmenroman De heilige. Ik weet niet of het door de tijd van het jaar kwam, de stand van de zon, maar ik werd erdoor gegrepen. Er wrong zich iets in mijn linker hersenhelft, er balde zich iets samen, ik registreerde opeens de woorden, en las het interview. Ik knapte er geweldig van op.

Lees meer