Poëzieweek van start met Gedichtendag

door Ingrid van der Graaf

De laatste donderdag van januari is Gedichtendag en gaat traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Gedichtendag is de hoogtijdag van de poëzie en wordt uitbundig gevierd in Nederland en Vlaanderen. Het is een dag om gedichten te delen met vrienden en geliefden, op scholen en kantoren, op pleinen en in portieken. Poëzieliefhebbers in het Nederlands taalgebied organiseren allerlei eigen poëzieactiviteiten in dorp en stad.

Hoogtepunten

De hoogtepunten van elke Poëzieweek zijn: de Grote Startshow (in de schouwburg van Antwerpen verzorgt eregast en geschenkbundel schrijver Tom Lanoye onder meer met Antjie Krog een optreden), de Finale van NK Poetry Slam wordt deze week gespeeld en de uitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd en de Awater Poëzieprijs, die dit jaar door Radna Fabias werd gewonnen met haar dichtbundel Habitus. Op Poeziëweek.com zijn alle poëzieactiviteiten te vinden.

Poeziëweekgeschenk

Tijdens de Poëzieweek is er een Poeziëweekgeschenk gratis te verkrijgen in de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie. De geschenkbundel van Tom Lanoye heeft als thema Vrijheid. Het thema van de Poëzieweek is Zonder handen, Zonder tanden, wat de titel is van het eerste gedicht dat Lanoye schreef voor de geschenkbundel.

Zonder handen, zonder tanden,

Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.

Voorgaande Poëzieweek  geschenkschrijvers waren Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017) en vorig jaar was dit Peter Verhelst.

Vanmorgen was Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja tussen 7.00 – 9.00 uur te gast bij De ochtend van 4 waarin hij met presentatrice Magriet Vroomans onder meer zijn invulling van het Vaderlandse Dichterschap besprak.
Luister hier de uitzending terug op uitzending gemist Radio 4.

Een fijne Gedichtendag!

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

01 maart 2009

Publiek juicht terwijl gevestigde literaire orde de wenkbrouwen fronst

Dat Simon Vinkenoog (1928) de tachtig is gepasseerd is maar moeilijk voor te stellen. Hij treedt overal op, danst en swingt, dicht en zingt en lijkt nog immer alom aanwezig. Dat uitgeverij Nijgh &Van Ditmar nu met zijn verzamelde gedichten komt lijkt een eerbetoon aan deze performer/dichter.

Vinkenoog organiseerde Poëzie in Carré in 1966, een inmiddels legendarische bijeenkomst met een keur aan dichters, die na een copieuze maaltijd optraden in het stampvolle theater.

Lees meer