Agenda

Poëzieweek begint met Gedichtendag

Op donderdag 28 januari 2016 luidt Gedichtendag de Poëzieweek in, hét feest van de poëzie in Vlaanderen en Nederland. Tot en met woensdag 3 februari zijn de straten, bibliotheken, boekhandels, culturele centra, en ook scholen gevuld met gedichten. De schoonheid en kracht van het woord worden jaarlijks breed gevierd – van jong tot oud, van schuchtere poëzie- proever tot doorgewinterde fan – een uniek festijn! Dit jaar zal de Poëzieweek in het thema van herinneringen staan. Stefan Hertmans schreef het Poëziegeschenk, het motto van dit jaar is dan ook van zijn hand: Jaren die druppelend versmelten.

Wie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel. We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn. Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

Tijdens de Poëzieweek worden in heel Vlaanderen en Nederland extra poëzieactiviteiten opgezet. Klik hier voor een overzicht.

Feestelijk avondprogramma: Poésie Nationale Poëzie
Een nieuwe Dichter des Vaderlands, dat moet gevierd! Uiteraard doen we dat met nog meer poëzie. In de bookshop van Passa Porta bent u welkom voor een avondvullend literair programma rond Belgische poëzie en haar vertalers. Op het programma staan de kersverse Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en haar ambassadeur Charles Ducal, de Belgische dichters Antoine Wauters en Michaël Vandebril, en de Nederlandse dichter Willem Van Toorn, vertalers Daniel Cunin, Katelijne De Vuyst en Jan H. Mysjkin, en tal van andere gasten.

 

28 januari 2016
t/m
3 februari 2016