Agenda

Poëziegeschenk Stefan Hertmans tijdens poëzieweek

Tijdens de Poëzieweek van do. 28 januari tot en met wo. 3 februari ontvangt u het Poëziegeschenk cadeau van de deelnemende boekhandels in Vlaanderen en Nederland bij besteding van ten minste € 12,50 aan poëzie. Het geschenk, Neem en lees, is dit jaar geschreven door Stefan Hertmans.

In Neem en lees neemt Hertmans de lezer mee langs allerlei vormen van herinnering. Zich iets herinneren is voor Hertmans niet alleen privé, het heeft ook te maken met de beelden waarvan een samenleving leeft: gebeurtenissen, kunstwerken, boeken. In deze gloedvolle gedichten wisselen intieme en maatschappelijke herinneringen elkaar dan ook af — van de eerste verliefde blik tot en met gedachten aan bootvluchtelingen.

Stefan Hertmans (1951) publiceerde romans, verhalen, essays en gedichten. Tot Hertmans’ meest succesvolle prozaboeken behoren Oorlog en terpentijn (2013; bekroond met de AKO Literatuurprijs 2014, Gouden Uil Publieksprijs, De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Proza; nominaties Libris Literatuurprijs en Premio Strega Europea) en Naar Merelbeke (1994, nominatie Libris Literatuur Prijs), de reisverhalenbundel Steden (1998, nominatie Generale Bankprijs), de verhalenbundel Gestolde wolken (1988, Multatuliprijs) en de roman in verhalen Als op de eerste dag (2001, F. Bordewijk-prijs). Zijn laatste essaybundel De Mobilisatie van Arcadia (2011) beleefde vele herdrukken.

26 januari:          Antwerpen – uitreiking Herman de Coninckprijs
27 januari:          Purmerend – Muziek voor de overtocht
28 januari:          Groningen – Daar komen de Vlamingen van SLAG/Poëziemarathon
29 januari:          Utrecht (NK Poetry Slam) – TivoliVredenburg
30 januari:          Poëzieweek Rotterdam in De Waalse Kerk – Poetry International
31 januari:          Maastricht – Centre Céramique
2 februari:          Nijmeegs poëziefeest – De Mariënburg

Onder het motto Jaren die druppelend versmelten staat de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen.

Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zetten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

 

3 februari 2016
t/m
3 februari 2016
Aanvang: 15.00 uur