Agenda

Poëzie Rendez-Vous met Marlene van Niekerk

De nieuwe reeks Poëzie Rendez-Vous in Gent wordt dit najaar door Marlene van Niekerk (1954) geopend.  Ze is een befaamd dichter, romanschrijver, academicus en criticus, en wordt omschreven als ‘publieke intellectueel’ in het huidige Zuid-Afrika.

Na Sprokkelster (1977) en Groenstaar (1983) verscheen in 2013 haar derde bundel, Kaar. Deze bundel wordt vertaald naar het Nederlands. Van Niekerk koestert een diepe liefde voor België en Nederland, en komt voor de Week van de Afrikaanse Roman in Amsterdam vanuit Stellenbosch ook in Gent langs. 

Het literaire werk van Marlene van Niekerk wordt, naast haar universitaire loopbaan in de filosofie, het Afrikaans en het creatief schrijven (Zuid-Afrika, Duitsland en Nederland), zeer gewaardeerd. Voor haar dichtbundel Kaar won zij in 2014 de Hertzogprijs, die ze in 2007 ook al in ontvangst mocht nemen voor haar roman Agaat. Voor deze roman sleepte zij ook de Alan Paton Award in de wacht. Haar roman Triomf (1994) won diverse prijzen, waaronder in 1995 de Nomaprijs voor het beste boek van het Afrikaanse continent.

De dichtbundels van en informatie over Marlene van Niekerk zijn te zien op Ernst van Heerdencollectie van Poëziecentrum.

Foto © Simone Scholz

 

21 september 2016
Aanvang: 12:30 tot 13:15
Vrijdagmarkt 36
Gent, Toegang: vrije bijdrage