Agenda

Poetry International Festival van 11 tot 18 juni

Van 11 tot 18 juni zal in Rotterdam het 41e Poetry International Festival plaatsvinden. Dichters uit de hele wereld zullen er ‘acte de présence’ geven.

Een greep uit het programma:

Het festival gaat op zoek naar de grens tussen poëzie en proza. Ook krijgt poëzie uit de Verenigde Staten veel aandacht. Daarnaast zijn er vele speciale programma’s, over tweetalige dichters met Fernando Pessoa als vertrekpunt, over de epiek van Herman Gorter; over de Krakause poëzie met unieke beelden van Wislawa Szymborska, over het eeuwenoude verhaal Layla en Madjnun.

Het festival start op vrijdag 11 juni met Amerika, Amerika!, een avond met Rotterdamse dichters over de nostalgie van de Holland-Amerikalijn. ‘Manieren om naar een merel te kijken’ biedt op 12 juni met een doorlopende poëzieparade een vooruitblik op de week en vormt daarmee de officiële opening van het festival.

Ook is er een literaire voorstelling voor kinderen van 7 tot 13 jaar, getiteld Niets zo honds als liefdesverdriet over de onmogelijke liefde.

Tijdens de slotavond zal de nieuwe bloemlezing Zwaan kleef aan-gedichten te horen zijn die is ontstaan door een associatieve manier van lezen waarbij steeds een gedicht een ander gedicht oproept. De Noorse Jon Fosse opent met een gedicht van Georg Trakl. Zijn keuze is naar de Friese dichter Nyk de Vries gestuurd die bij lezing van Trakls Elis moest denken aan Vaders, zonen van Ester Naomi Perquin, een gedicht dat op zijn beurt bij de Russische Katia Kapovich associaties opriep met een gedicht van Joseph Brodsky.

Eén van de programma-onderdelen is ook de bekendmaking van de C. Buddingh’-prijs 2010.  De genomineerde dichters treden op in een speciaal aan de prijs gewijd programma.

Voor alle festivalprogramma’s geldt ook dit jaar Entree naar eigen waardering. U bepaalt – achteraf – wat u betaalt. Geen entreeprijs dus, maar een exitprijs.

Het programma is veel uitgebreider dan hierboven beschreven. Ga voor het volledige programma en de aanvangstijden naar de website van het 41e Poetry International Festival.

Festivallocatie
Rotterdamse Schouwburg
Schouwburgplein 25
3012 CL Rotterdam
T +31 (0)10 411 81 10