Agenda

PJ Harvey opent literatuurfestival ILFU 2016

PJ Harvey opent het International Literature Festival Utrecht (ILFU) in het monumentale voormalig Postkantoor op de Neude. Harvey presenteert haar nieuwe poëziebundel The Hollow of the Hand. Andere auteurs die optreden op het ILFU 2016 zijn o.a. Laurent Binet, Jonathan Coe, Griet Op de Beeck, Zia Haider Rahman, Connie Palmen en Nell Zink.

De poëziebundel The Hollow of the Hand (Bloomsbury, 2015) is een co-productie van PJ (Polly Jean) Harvey en fotograaf Seamus Murphy. Samen trokken ze naar Washington D.C., Kosovo en Afghanistan.

Harvey: ‘Het verzamelen van informatie uit secondaire bronnen voelde te afstandelijk voor datgene waarover ik probeerde te schrijven. Ik moest de geur opsnuiven, de grond voelen, de mensen ontmoeten in de landen die mij zo fascineerden. Mijn vriend Seamus Murphy en ik besloten dat we dit project samen gingen ondernemen: ik verzamelde de woorden, hij de beelden.’

Murphy: ‘Polly is een schrijver die gek is op beelden; ik ben een fotograaf die gek is op woorden. Voor haar laatste cd Let England Shake maakte ik enkele films, waarmee ons avontuur is begonnen. Onze samenwerking gaat verder in dit boek. Het is onze blik op ons thuis en de wereld.’

PJ Harvey maakte tot nu toe acht studioalbums, werd genomineerd voor zes Grammy’s en ze is de enige artiest die twee keer the prestigieuze Mercury Prize kreeg uitgereikt (voor de albums Stories from the City, Stories from the Sea en Let England Shake). Komende zomer staat ze op alle grote Europese popfestivals.

Seamus Murphy heeft met zijn indrukwekkende oeuvre al grote delen van het leven en de veranderingen in de wereld op foto’s en films vastgelegd. Hij kreeg maar liefst zeven World Press Photo awards voor zijn reportages in Afghanistan, Sierra Leone, Gaza, Libanon, Peru, Ierland en Engeland. In 2011 maakte hij twaalf korte films bij PJ Harveys studioalbum Let England Shake. De foto’s van Murphy worden vertoond tijdens Harveys voordracht.

Meer informatie & kaartverkoop: www.ilfu.nl

 

 

22 april 2016
Aanvang: 20.00 uur
Postkantoor Neude
Utrecht