Peter Verhelst wint Constantijn Huygens-prijs 2021

Door Ingrid van der Graaf

Aan de Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst (1962) werd de Constantijn Huygens-prijs 2021 toegekend. Het volgens de jury ‘adembenemend oeuvre’, van Verhelst is sinds zijn debuutbundel Obsidiaan in 1987 al meer dan dertig keer bekroond. Hij ontving onder andere in 2008 de Jan Campertprijs voor Nieuwe Sterrenbeelden, de Herman de Coninck-prijs wel vier maal, de F. Borderwijk-prijs in 2000 voor de verhalenbundel Tongkat en in 2018 de Sybren Polet-prijs, net als de Constantijn Huygens-prijs, een oeuvre-prijs. Verhelst reageerde opgetogen en liet weten ‘zeer verguld’ te zijn. Door veel jonge dichters en schrijvers wordt Verhelst gezien als een boegbeeld en is als auteur van grote invloed.

Volgens de jury is Peter Verhelst ‘de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs’. Maar ook denkt de jury dat Verhelst zich bij die prijs ‘misschien wat ongemakkelijk zou kunnen voelen.’ Verhelst staat bekend als iemand die zichzelf en zijn werk niet graag vastlegt, of gelabeld ziet. Volgens de dichter moet poëtica blijven bewegen, herschreven blijven en blijven stromen. Zo wil de jury ook dat de toekenning van deze Constantijn Huygens-prijs gezien wordt, ‘niet als een bevestiging van wat is geweest, maar als een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn.’

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Rashif El Kaoui en Sarah Vankerschaever.

De Constantijn Huygens-prijs wordt uitgereikt op 23 januari 2022 op het festival Winternachten in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag van 12.000 euro verbonden.

 

© Fotograaf Stephan Vanfleteren 

 

Recent

19 mei 2022

De aarde roept

Literair Nederland - 10 jaar geleden

23 mei 2012

Net iets te en daarom wat minder
Recensie door Machiel Jansen

Het is druk in de hemelse kamer de nieuwe roman van Huub Beurskens, dichter, schrijver en voormalig redacteur van De Gids. Niet omdat er veel romanfiguren in voorkomen, dat is niet het geval, maar omdat er zo heel veel wordt verwezen, geciteerd, uitgeweid en opgesomd.