Peter Verhelst wint Constantijn Huygens-prijs 2021

Door Ingrid van der Graaf

Aan de Vlaamse dichter en schrijver Peter Verhelst (1962) werd de Constantijn Huygens-prijs 2021 toegekend. Het volgens de jury ‘adembenemend oeuvre’, van Verhelst is sinds zijn debuutbundel Obsidiaan in 1987 al meer dan dertig keer bekroond. Hij ontving onder andere in 2008 de Jan Campertprijs voor Nieuwe Sterrenbeelden, de Herman de Coninck-prijs wel vier maal, de F. Borderwijk-prijs in 2000 voor de verhalenbundel Tongkat en in 2018 de Sybren Polet-prijs, net als de Constantijn Huygens-prijs, een oeuvre-prijs. Verhelst reageerde opgetogen en liet weten ‘zeer verguld’ te zijn. Door veel jonge dichters en schrijvers wordt Verhelst gezien als een boegbeeld en is als auteur van grote invloed.

Volgens de jury is Peter Verhelst ‘de verdiende laureaat van de Constantijn Huygens-prijs’. Maar ook denkt de jury dat Verhelst zich bij die prijs ‘misschien wat ongemakkelijk zou kunnen voelen.’ Verhelst staat bekend als iemand die zichzelf en zijn werk niet graag vastlegt, of gelabeld ziet. Volgens de dichter moet poëtica blijven bewegen, herschreven blijven en blijven stromen. Zo wil de jury ook dat de toekenning van deze Constantijn Huygens-prijs gezien wordt, ‘niet als een bevestiging van wat is geweest, maar als een bekroning van de volgehouden inspanning van Peter Verhelst om te blijven zoeken naar alles wat zou kunnen zijn.’

De jury bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Jeannette Smit, Nisrine Mbarki, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Rashif El Kaoui en Sarah Vankerschaever.

De Constantijn Huygens-prijs wordt uitgereikt op 23 januari 2022 op het festival Winternachten in Den Haag. Aan de prijs is een geldbedrag van 12.000 euro verbonden.

 

© Fotograaf Stephan Vanfleteren 

 

Om Literair Nederland draaiende te houden, zijn wij afhankelijk van vrijwillige bijdragen. U kunt ons steunen via de rode knop. Waarvoor onze hartelijke dank!

Recent

14 juni 2024

Een invuloefening

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juni 2014

Reizend op zoek naar politieke spanningen Reizend op zoek naar politieke spanningen

Een aantrekkelijk reisverhaal schrijven is nog een hele kunst. Naast woordkeus is de stijl van essentieel belang. Het zijn vaak de beschrijvingen van de kleine dingen die een reisverhaal groot maken. Neem bijvoorbeeld deze zin:

‘Als de Italiaanse aanklager op een stille zaterdagochtend Boog het stadspark in leidt, turen de twee zonnebrillen het pad af om naderende wandelaars te monsteren op dreigingspotentieel.’

Dit is een zin uit één van de reisverhalen van de bundel De zon is het probleem niet, van Daniël Rovers.