7 februari 2009

Peter van Gestel & Harrie Geelen genomineerd voor de Hans Chr. Andersen Awards 2010

De Nederlandse sectie van IBBY nomineert Peter van Gestel en Harrie Geelen voor de Hans Chr. Andersen Awards 2010.

De Hans Christian Andersen Award wordt ook wel de Kleine Nobelprijs genoemd. Het is de hoogste eer die je als kinderboekenmaker kunt ontvangen (1988 Annie M.G. Schmidt en in 2004 Max Velthuijs). De nationale secties van het International Board on Books for Young People (IBBY) nomineren telkens een auteur en een illustrator.

Peter van Gestel (1937) heeft een indrukwekkend aantal jeugdboeken geschreven en is veelvuldig bekroond. Het boek over Mariken is in 1998 bekroond met een Gouden Uil en een Zilveren Griffel. In 2002 kreeg hij opnieuw goud, nu voor Winterijs. Het boek werd ook bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs (2003). In 2006 werd hij onderscheiden met de Theo Thijssenprijs voor zijn gehele oeuvre.

Harrie Geelen (1939) is een echte duizendpoot. Veel bekendheid kreeg zijn werk voor televisie (waaronder Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer, Q en Q), maar zijn nominatie heeft betrekking op zijn schitterende illustraties bij veel kinderboeken én natuurlijk voor zijn eigen prentenboeken. In 1992 ontving hij een Zilveren Penseel voor zijn computertekeningen bij Juffrouw Kachel van Toon Tellegen en drie jaar later de Gouden Penseel voor zijn illustraties in Het beertje Pippeloentje (geschreven door Annie M.G. Schmidt). In 1996 kreeg hij een Zilveren Griffel voor De plant van Jan, dat door hemzelf is geschreven en getekend. Samen met zijn echtgenote Imme Dros won hij in 2006 de Woutertje Pieterse Prijs voor Bijna jarig.

De Hans Chr. Andersen Awards worden uitgereikt op het tweejaarlijkse IBBY congres dat volgend jaar in Spanje plaatsvindt. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens de Kinderboekenbeurs in Bologna in april 2010. (Ibby Nederland)

Recent

11 augustus 2017

Zorgenkind of zondagskind

7 augustus 2017

Een kanjer

4 augustus 2017

Wondranden

Literair Nederland - 10 jaar geleden

27 augustus 2007

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Iemand gaat op reis naar een prachtig land, Peru in dit geval, en schrijft een boek over deze reis. Op de flap staat: "Het neusje van Peru voert de lezer mee naar de Peruviaanse woestijn, het Triticameer, over de Andes naar het hart van het Incarijk, tot in de jungle nabij Iquitos."

Dat klinkt toch goed nietwaar? Helaas, we worden wel meegenomen maar niet naar het bovengenoemde. Natuurlijk komen deze gebieden wel voor in het boek maar het frappante is dat ik heel veel over het reizen zelf heb gelezen maar weinig over het land.

Lees meer