Agenda

Perdu: Woord voor woord een andere taal, Jan Arends

De Receptie over Lunchpauzegedichten

Vrijdag 27 maart, 20.30 uur in Perdu, Amsterdam. Toegang: 6/5 euro. Met: Bas Geerts, Piet Gerbrandy, Erik Lindner en Johan Schokker

Om
te weten
dat er
woord
voor
woord
een andere taal is
daarom schrijf ik.

Toen Jan Arends uit het raam van zijn Amsterdamse flat sprong, beroofde hij zichzelf niet alleen van het leven. Hij ontnam zijn werk, en in het bijzonder de bundel Lunchpauzegedichten die precies die dag verscheen, een open en nieuwsgierige receptie. Zijn zelfmoord bevestigde definitief zijn ‘gekte’ en de status van stem van de anti-psychiatrie die hij met zijn verhalenbundel Keefman had gekregen. Vanaf deze noodlottige dag wordt Arends’ werk dan ook steevast op die manier gekarakteriseerd en staan analyses van zijn literatuur voornamelijk in het teken van zijn biografie, zijn geestesziekte en zijn zelfgekozen dood.

Maar is er ook niet een andere Jan Arends? Wie in zijn oeuvre duikt, vindt naast het catharsische Keefman bijvoorbeeld ook experimenteler proza als Ik had een strohoed en een wandelstok. En wie Lunchpauzegedichten echt leest, ontdekt een bundel waarin catharsis hoogstens bijzaak is, en waarin Arends niet alleen een zeker in de context van die tijd hoogst opmerkelijke en originele vorm ontwikkelt, maar die vorm ook nog behoorlijk vast hanteert.

Hoog tijd dus om Jan Arends eens te lezen op andere merites dan zijn biografie. Perdu organiseert een aflevering van De Receptie, waarin de bundel Lunchpauzegedichten centraal staat. Vier sprekers ? een literatuurcriticus, een retoricus, een filosoof en een vormgever ? gaan in op verschillende aspecten in de dichtbundel. De poëzie van Arends klinkt zowel vooraf als tot besluit. Zal zij een avond vol analyses anders klinken? (Perdu)

Lees meer en reserveer op www.perdu.nl