4 april 2011

Passionate Magazine- interview Vroukje Tuinman

In het maart/april nummer van Passionate magazine onder andere aandacht voor het samengaan van fotografie en literatuur die – zowel zelfstandig als samenhangend – een artistieke waarde hebben. Hierover een interview met  Annelies Verbeke (prozaschrijver) die samen met Charlie de Keersmaecker het boek Wakker (De Geus) maakte: reeks portretten in woord en beeld van mensen bij nacht. En met Christine Otten die samen met fotograaf Erik Kessels het fictief fotoverhaal Good Luck (uitgave CPNB) publiceerde.

Victor Schiferli sprak met Vrouwkje Tuinman over haar bundel Wat ik met de sleutel moet (Nijgh & Van Ditmar). In deze laatste bundel van haar staat het verlies van een dierbare vriend centraal. Vrouwkje Tuinman: ‘ Ik heb de laatste jaren geleerd dat rouw een heel ingewikkeld instrument is waar een hiërarchie bij hoort: wat je hoort te voelen, wat je niet hoort te voelen, wie staat er het dichtst bij de dode…’ Veel uitspraken over wat het met je doet als de dood zich in je eigen leven voordoet. Hoe je na de schok af en toe bevangen wordt door ‘dwangmatige pogingen hem terug te brengen…’ Ook wordt belicht hoe overduidelijke fictie in een gedicht kunnen leiden tot misverstanden.

Korte verhalen van Hans van Wetering Trashcam; Hassan Bahara Abdel Nouri – een talent; Michelle Verheij Beschrijving bij een fotoalbum (1996); Walter Kraut Tien regels. Een grafisch gedicht van schrijver, essayist en beeldend kunstenaar Pam Emmerik en een gedicht (Tot) besluit Floris Paalman.

In de rubriek Losgezongen beschrijft Alex Boogers (schrijver van De tijger en de kolibri) zijn favoriete songtekst. Hoe muziek de belangrijke momenten in je leven markeren. Dat muziek gevoelens versterkt, troost brengt in eenzame tijden en in je tienerjaren tot het grote voorbeeld dient en dat was voor Boogers Elvis. Elvis Presley met The Impossible Dream, heeft Boogers door zijn jeugd vergezeld op weg naar het volwassen leven.

Verder een korte recensie van de romans: Portret van een onaangepaste van Bernard Wesseling; Als ik dat had geweten van Amanda Maxwell en de gedichtenbundel: Wat ik mijzelf graag voorhoud van Lieke Marsman.

Passionate Magazine verschijnt 6 x per jaar                                                                                                                                                                                                   Abonnement 35,00 per jaar / 20,00 per half jaar

www.passionatemagazine.nl

Meer van :

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

Over 'De Tanimbar-legende' van Aya Zikken
13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Over 'Het intieme vreemde' van Jente Jong
12 oktober 2017

Een antikrimi

Over 'De rechter en zijn beul' van Friedrich Dürrenmatt

Recent

11 oktober 2017

De stijl tekent de man

Over 'Mijn grote appartement' van Christian Oster
10 oktober 2017

Eindeloos gepieker

Over 'Parttime astronaut' van Renée van Marissing
5 oktober 2017

Op drift geraakt

Over 'Stille grond' van Sanneke van Hassel
4 oktober 2017

Overval op de westerse mens

Over 'De ontscheping' van Jean Raspail

Verwant