Agenda

Passa Porta: Uitgeverij Vantilt

Woensdag 3 juni, 20 uur in Literatuurhuis Passa Porta, Brussel. Toegang: vijf euro / vier euro

De reeks ‘Uitgever op Bezoek’ laat het publiek kennismaken met het literaire bedrijf. Hoe wordt een manuscript een boek? Hoe werkt de relatie tussen schrijver en redacteur?

Een blik achter de schermen van de Nijmeegse Uitgeverij Vantilt. In dertien jaar heeft de uitgeverij naam gemaakt met een breed scala aan boeken over literatuur- en cultuurgeschiedenis, essays, poëzie en literatuurwetenschap. Vantilt voert kwaliteitsvolle non-fictie hoog in het vaandel.
Uitgever Marc Beerens doet met 3 van zijn auteurs de visie en het uitgeefbeleid van Vantilt uit de doeken. Auteurs Geert Buelens, Jos Joosten en Jan De Roder vertellen over de totstandkoming van hun werk en hun band met de uitgeverij. Zie ook www.vantilt.nl

Jan (J.H.) de Roder studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Tegenwoordig is hij als literatuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit Maastricht. In was hij de eerste winnaar van de literatuurprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), toegekend voor zijn veelbesproken essaybundel Het onbehagen in de literatuur.

Jos Joosten is hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Recent schreef hij Alleenspraak: opstellen, Onttachtiging: essays over eigentijdse poëzie en poëziekritiek en, samen met Thomas Vaessens, Postmoderne poëzie in Nederland en Vlaanderen. Eind maart 2008 verscheen zijn nieuwste essaybundel Misbaar. Joosten is lid van de kernredactie van het literaire tijdschrift DW B.

Geert Buelens is hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde in Utrecht, dichter en essayist. Jarenlang was hij redacteur van het tijdschrift yang. Gedichten werden gebundeld in Het is (2003) en Verzeker u (2005). De omvangrijke studie Van Ostaijen tot heden (Vantilt) werd bekroond met de Vlaamse Cultuurprijs voor Essay en Kritiek en de Literaire Prijs voor Essay van de Provincie Antwerpen. In 2008 verscheen bij Vantilt nog de essaybundel Oneigenlijk gebruik. Over de betekenis van poëzie. In 2009 ontving Geert Buelens de ABN/AMRO Prijs voor het beste non-fictieboek voor zijn essay Europa Europa!
(bron: beschrijf.be)

Lees meer en reserveer: www.beschrijf.be