Agenda

Passa Porta: Johan de Boose

Dinsdag 2 juni, 20 uur in Literatuurhuis Passa Porta, Brussel.

Aan de vooravond van de toetreding van Kroatië tot de EU verschijnt het nieuwe boek van Johan de Boose De poppenspeler en de duivelin. In dit boek gaat de Boose op zoek naar de idealen en de taboes van Kroatië.
Zijn tocht begint in het feeërieke Dubrovnik, in het zuiden, en voert hem langs talloze eilanden en middeleeuwse steden naar Vukovar, in het noordoosten. Hij legt zijn vinger op de nog vrij verse wonden van Europa en luistert naar al wie hij ontmoet. Onderweg graaft hij diep in de geschiedenis van Zuidoost-Europa. Het resultaat is een verhaal over de grenzen van Kroatië en over de relativiteit daarvan. Aandacht voor politieke standpunten is daarbij belangrijk, maar ondergeschikt aan empathie met de onschuldige slachtoffers, hun sentimenten en ressentimenten.

Onder hen bevinden zich de poppenspeler en de duivelin. De poppenspeler staat voor de illusie en het ideaal, maar ook voor de ironie en de geschiedenis. De duivelin is de schendster van taboes en stelt de lastige vragen.

Kroatië is een dankbaar thema om de kracht én de kwetsbaarheid van Europa aan te tonen. Johan de Boose doet dit met liefde, eruditie en kritisch vermogen.

Johan de Boose (1962) promoveerde in de Slavische talen en Oost-Europakunde aan de Universiteit van Gent en werkte als journalist, regisseur, acteur, vertaler, docent en radiomaker. Hij woonde een tijd lang in Sint-Petersburg en Krakau en publiceerde naast essays de romans Fluweel van leegte (1994) en Noem het middernacht (2007, genomineerd voor de Literaire Lente 2007), de verhalenbundel Gestuite vlucht (1998) en de dichtbundels Wegen naar Insomnia (1996), De moed om te falen (2001) en De vrijheid van zwijgen. Tegenwoordig is hij fulltime schrijver.
Meer informatie: www.johandeboose.be

(bron: Beschrijf.be)

Lees meer en reserveer: www.beschrijf.be