Agenda

Passa Porta Festival – 26 t/m 29 maart

De tweede editie van het Passa Porta Festival, het grote literatuurfestival in Brussel, loopt van 26 tot 29 maart 2009. Het belooft opnieuw een literair rendez-vous van formaat te worden. Reserveer tijdig voor de 3 festivalavonden en stippel je eigen Parcours uit!

Donderdag 26 maart, 20 uur: Ouverture, met Péter Nádas
Het Passa Porta Festival gaat van start in stijl. De Hongaar Péter Nádas, één van Europa’s topauteurs, spreekt de openingsrede uit.
Nádas is vooral bekend voor zijn sterk autobiografisch getinte proza. Zijn magistrale Boek der herinneringen wekte vergelijkingen op met Thomas Mann en Marcel Proust. Zijn essayistisch werk is minder bekend. Hij toont zich een meester in het analyseren van de menselijke ziel. Daarbij levert hij vaak meteen ook commentaar bij de veranderende wereld sinds 1989. De mechanismes die aan het werk zijn in het contact tussen twee mensen zijn immers best te vergelijken met de verhoudingen tussen verschillende landen of continenten.
Péter Nádas brengt in zijn rede het verhaal over het bouwen van een huis. Dag na dag werkt de ik-persoon samen met een arbeider aan zijn nieuwe woning. Ze werken met hun handen en hun hoofd. De arbeider weet precies welke fysieke handelingen wanneer nodig zijn en de toekomstige eigenaar is sterker in het verwoorden van zijn gedachten. De woorden die de twee mannen uitwisselen vormen een soort lied dat het werkritme bepaalt en hen dichter bij elkaar brengt. Tot er één valse noot klinkt, die de hele constructie van hun verstandhouding dreigt te doen instorten.
Het Passa Porta Festival beschouwt Péter Nádas als een eregast. Hij treedt ook nog aan in ‘Remapping the world’ op 28 maart en in het parcours van zondag 29 maart.

Vrijdag 27 maart, 20.15 uur: De Europese grondwet in verzen
Met Eugenijus Alisanka, Clare Azzopardi, Faraj Bayrakdar, Petr Borkovec, Jacques Darras, Mircea Dinescu, Franzobel, Antonio Gamoneda, Tsjêbbe Hettinga, Chenjerai Hove, Gerrit Komrij, Manza, Kamran Mir Hazar, Xavier Queipo, Louise Rosengreen, Fabio Scotto, Ales Steger, Jüri Talvet, Geert Van Istendael, David Van Reybrouck, Peter Vermeersch, Laurence Vielle, Torild Wardenaer, Salem Zenia
De stadsdichter van Brussel is veelkoppig: de Brusselse Galiciër Xavier Queipo, de Marokkaanse Belg Manza die in het Frans rapt, de Franstalige Laurence Vielle en de Nederlandstalige Geert van Istendael. Dit Brusselse Dichterscollectief, bezield door David Van Reybrouck en Peter Vermeersch en gepatroneerd door Passa Porta, bedacht een bijzonder ambitieus plan. Samen met tientallen andere dichters – uit elk Europees land minstens één – zouden zij een Europese grondwet in verzen schrijven.
Het is een lang gedicht geworden waarin Europees enthousiasme wordt genuanceerd door kritische zin, het grote gebaar aanschurkt tegen poëtische intimiteit en de nodige sérieux zich laat rijmen met satire.
Niet minder dan 52 dichters hebben er aan meegewerkt. Ook niet-Europese dichters die in Europa onderdak hebben gevonden, brachten opmerkelijke lyrische artikels aan. Ze schreven in meer dan 20 verschillende talen. Bijna 70 vertalers zorgden voor een versie in het Nederlands , Frans en Engels. De drie versies krijgen een lang leven in boekvorm.
In het Passa Porta Festival wordt het initiatief gepresenteerd in een groots en spraakmakend evenement. Ruud Gielens neemt de regie voor zijn rekening. Niet minder dan 22 dichters treden in het programma aan. Ze worden geflankeerd door PolyFolies. Dit 70 stemmen sterke Brusselse koor zal alvast een alternatieve Europese hymne zingen.

Zaterdag 28 maart, 20 uur: Remapping the world
Tien auteurs van diverse origine geven hun visie op de internationale wereldorde vandaag. De teksten die ze brengen weerspiegelen de huidige tijdsgeest en woelige gebeurtenissen in verschillende werelddelen. Componist Dick van der Harst plaatst de wereld in een nieuwe muzikale context. Annelies Beck en Hadja Lahbib begeleiden het publiek doorheen deze rijkgevulde avond met woord, muziek en beeld.
1989. Een cruciaal jaar in de wereldgeschiedenis. In Europa valt een muur. In China staat een tank stil voor een man. In de Verenigde Staten wordt Bush senior president. Het einde van de koude oorlog luidt een nieuw tijdperk in. Nieuwe conflictgebieden ontstaan, staten verdwijnen, andere naties worden gevormd. Het woord “grens” krijgt een hele nieuwe betekenis. Welke impact hebben deze cruciale veranderingen op identiteit, taal en literatuur?
Nawal El Saadawi geeft een literaire stem aan vrouwen in de Arabische wereld. De Nederlander Geert Mak houdt de vinger aan de pols in een veranderend Europa. Péter Nádas vertrekt van zijn leven in Hongarije om te reflecteren over universele thema’s. Ramsey Nasr draagt bij aan de dialoog tussen oosterse en westerse culturen. Joseph O’Neill schrijft over Amerika na 9/11. De Fransman Olivier Rolin laat zich inspireren door reizen in de tijd en in de wereld. Ingo Schulze zet een treffend beeld neer van het leven in Duitsland sinds de hereniging. Elif Shafak biedt een blik op de wereld vanuit Turkije. Zoé Valdés praat over haar geboorteland Cuba, en de Colombiaan Juan Gabriel Vásquez over de toekomst van Latijns-Amerika.
Een reis door de hedendaagse wereldliteratuur in 8 talen: Arabisch, Duits, Engels, Frans, Hongaars, Nederlands, Spaans en Turks. Met vertalingen in het Nederlands en Frans.
Regie : Patrick Bonté
Muziek: Dick van der Harst, Kurt Budé, Jean-Philippe Poncin, Gilles Repond, Wim Konink.

Zondag 29 maart, 10-18 uur: Parcours
Nawal El Saadawi, Harry Mulisch, Carlos Fuentes, Péter Nádas, Alessandro Baricco, Geert Mak, Zoé Valdés, Jeroen Brouwers, Catherine Millet, Erwin Mortier, Alan Hollinghurst, Bart Moeyaert, Olivier Rolin, Kristien Hemmerechts, Elif Shafak, Ramsey Nasr, Gerrit Komrij en vele andere auteurs uit binnen- en buitenland geven present.

(bron: website Passa Porta)

Voor het volledige programma, kaarten reserveren en meer info, kijk op: www.passaporta.be