Agenda

Papier versus Podium: Meeting over schrijven voor theater en literatuur

 Nieuws van de redactie

Expertmeeting voor beginnende en ervaren theater- / prozaschrijvers, acteurs, regisseurs en allen die in het onderwerp literatuur versus theater geïnteresseerd zijn.

Op de openingsdag van de derde editie van het literaire festival De geest moet waaien worden in Theater aan de Rijn de werelden van theater en literatuur bijeen gebracht middels voordrachten, interviews en discussies. Schrijvers als Tom Lanoye, Jan van Mersbergen, Esther Gerritsen, Marjolijn van Heemstra, Erik Whien, Jibbe Willems en Peter de Graef geven acte de présence  om aan te tonen waar deze beide disciplines in elkaar overgaan.

Ooit schreef Joost van den Vondel met Gijsbrecht van Aemstel een bekend toneelstuk. Eén van de weinige Nederlandse stukken waarin theater en literatuur samensmolten. Drie eeuwen later zijn er weinig Nederlandse romanschrijvers die ook toneel schrijven. En andersom geldt dit ook.

Tom Lanoye,die onlangs zijn roman Sprakeloos als theatersolo in Carré bracht, wordt geïnterviewd over zijn kijk op papier versus podium. In een masterclass onderzoekt Esther Gerritsen middels schrijfopdrachten het verschil in schrijven van theaterteksten en romans. Gerritsen heeft in het verleden veel voor toneel geschreven alvorens ze als romanschrijver verder door het leven ging.
Regisseur van Toneelgroep Oostpool Erik Whien nam voor de gelegenheid geschreven
monologen van Jan van Mersbergen en Jibbe Willems onder handen. De monologen
zullen tijdens deze expertmeeting uitgevoerd worden door de acteur Bram van der Heijden. Ook de veelzijdige acteur,auteur, regisseur en theatermaker Peter de Graef en journaliste, schrijfster, filosofe en dichteres Marjolijn van Heemstra laten hun licht schijnen op het onderwerp.

Literair Productiehuis Wintertuin, theater- en dansproductiehuis Generale Oost en de Tekstsmederij organiseerden samen deze middag.
Meer info: www.degeestmoetwaaien.nl
Vrijdag 1 juni van 15.00 – 17.00 uur (zaal open 14.30 uur)
Theater a/d Rijn, Rijnstraat 42, Arnhem
Deelname: € 15 / € 10 (student/CJP) / passe-partout
Voorverkoopadressen: Arnhemse boekhandels Hijman & Arends, selexyz, Ongerijmd