P.C. Hooft-prijs 2012 voor dichter Tonnus Oosterhoff

De schrijver en dichter Tonnus Oosterhoff (Leiden, 1953), heeft de P.C. Hooft-prijs 2012 gewonnen, zo werd maandag bekend. De jury noemde zijn poëzie ‘vernieuwend’ en de dichter zelf een ‘bijzonder talent’.

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 19 december besloten de P.C. Hooft-prijs 2012 toe te kennen aan Tonnus Oosterhoff. Deze oeuvreprijs is dit jaar bestemd voor poëzie en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, op donderdag 24 mei 2012.

Tonnus Oosterhoff, van wie dit jaar de bundel Leegte lacht verscheen, ontving eerder belangrijke literaire prijzen voor afzonderlijk verschenen bundels, o.a. de C. Buddingh’-prijs (1990) voor Boerentijger, de Herman Gorter-prijs (1994) voor De ingeland, de Jan Campert-prijs (1998) voor (Robuuste tongwerken), een stralend plenum en de VSB Poëzieprijs (2003) voor Wij zagen ons in een klein groepje mensen veranderen.

De P.C.Hooft-prijs 2012 voor het gehele oeuvre van Tonnus Oosterhoff is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Kees Verheul (voorzitter), Yra van Dijk, Hester Knibbe, Erik Menkveld en Rob Schouten. Recente eerdere laureaten in het genre poëzie waren Hans Verhagen (2009), H.C. ten Berge (2006), H.H. ter Balkt (2003), Eva Gerlach (2000) en Judith Herzberg (1997). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.
‘Oosterhoffs poëzie is in hoge mate vernieuwend, ze heeft de Nederlandse dichtkunst van diverse keurslijven bevrijd, niet planmatig of vanuit een dichterlijke ideologie, maar door persoonlijke oorspronkelijkheid en het bijzondere talent van de auteur voor het vastleggen of liever gezegd juist beweeglijk maken van moeilijk benoembare sensaties’, aldus de jury.
Beweeglijk zijn met name de gedichten die Oosterhoff geregeld op zijn website plaatst. Gedichten waarbij woorden, zinnen en fragmenten verschijnen of verdwijnen. Notities op het scherm, gesproken woorden of begeleid door muziek, waarbij de lezer de beweeglijkheid van de woorden ondergaat. Zo kan het gebeuren dat onder het oog van de lezer een woord, (zoals in het gedicht Slaaplied (op muziek van J.S. Bach), ‘broodval’, verandert in ‘broodzak’) verdwijnt en een nieuw verschijnt. Wakker blijven is een vereistte bij het lezen van de poëzie van Oosterhoff.

De P.C. Hooftprijs wordt elk jaar uitgereikt voor essays, literatuur of . Vorig jaar won journalist, schrijver en essayist Henk Hofland de prijs. De prijs wordt volgend jaar op 24 mei uitgereikt, drie dagen na de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647), onze grootste renaissance dichter.

Kijk hier op de site van de dichter: www.tonnusoosterhoff.nl

 

Recent

Literair Nederland - 10 jaar geleden

18 juli 2008

Leven na een moord

Door Pauline van der Lans

Zoals de in het begin van de serie Desperate Housewives overleden Mary Alice Young met een alziende blik de gebeurtenissen in Wisteria Lane weergeeft, zo vertelt in Alice Sebolds roman De wijde Hemel de vermoorde tiener Susie Salmon hoe het haar achterblijvers vergaat.

Lees meer