14 december 2009

P.C. Hooft-prijs 2010 voor Charlotte Mutsaers

Charlotte Mutsaers (Utrecht, 1942) krijgt de P.C. Hooft-prijs 2010, een oeuvreprijs die dit jaar bestemd is voor proza. Dit heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde bekend gemaakt.

Charlotte Mutsaers wordt geprezen om haar dubbeltalent. Ze schrijft niet alleen romans en essays, maar is ook beeldend kunstenaar. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000,-.

 Fragmenten uit het juryrapport:

 ‘Het proza van Mutsaers is onmiskenbaar het werk van een dubbeltalent. Zo geduldig als een schilder de materiële wereld beklopt en aftast, zo precies plooit Mutsaers haar teksten rondom concrete voorwerpen als een rok, een dennenappel of een mobiele telefoon. Geen wonder dus dat haar teksten zeer beeldend zijn.’

 ‘Mutsaers krijgt deze prijs voor haar “verhalend proza”, maar het is onmogelijk haar romans los te denken van essaybundels als Paardejam en Zeepijn. Haar speelse essayistiek ligt in het verlengde van haar verhalend proza, en vice versa. Al haar werk komt tenslotte voort uit eenzelfde mentaliteit, eenzelfde manier van in het leven staan. En een belangrijk onderdeel van deze levenshouding is de gepassioneerde omgang met de literatuur.’

 ‘Haar oeuvre is een groot impliciet pleidooi voor de verwondering, de betovering, de onbevangenheid, het enthousiasme […] Zoals ze in Paardejam schrijft: “Wie nooit op een hobbelpaard over het tapijt heeft geracet, nooit “Huhu!” heeft gebruld al was het maar tegen een bezemsteel, nooit geloofd heeft in hoefijzergeluk, nooit gesnakt heeft naar de hengstebron, nooit Jeanne d’Arc, Sinterklaas of Napoleon heeft willen zijn, zal het in de kunsten niet ver schoppen.’

 

Mutsaers ontving al eerder prijzen waaronder de Jacobus van Looy-prijs en de Constantijn Huygens-prijs in 2000, beide prijzen voor een geheel oeuvre. Zij zal de P.C. Hooftprijs waarschijnlijk ontvangen op 20 mei 2010, een dag vóór de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581-1647). Haar meest recente boek is Koetsier Herfst waarmee ze genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs 2009.

De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde is één van de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooft-prijs is ingesteld in 1947. De prijs wordt jaarlijks rond de sterfdag van P.C. Hooft uitgereikt. Dit jaar zal dat waarschijnlijk op 20 mei 2010 zijn.

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Janet Luis (voorzitter), Geert Buelens, Alle Lansu, Saskia Pieterse en Leo Pleijsier.

In Oostende is nog tot 31 januari 2010 de tentoonstelling te zien Aangespoeld met pen en penseel. Het literaire en beeldende proza van Charlotte Mutsaers. Vanaf het voorjaar zal deze tentoonstelling te zien zijn in het Letterkundig Museum in Den Haag.

 

Voor meer informatie: www.pchooftprijs.nl, en www.charlottemutsaers.nl

Recent

16 oktober 2017

Nooit meer los van Indië

13 oktober 2017

Leven zonder moeder

Literair Nederland - 10 jaar geleden

22 oktober 2007

Klein boek zonder enige allure
Door Frans

Waarom gaf de commissie – Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek – aan Geert Mak de opdracht om het boekenweekgeschenk 2007 te schrijven? Vermoedelijk vanwege zijn succes met de dikke pil ‘In Europa’. Zou Mak daarom als onderwerp voor zijn boek de Galatabrug, die Europa met Klein-Azië verbindt, gekozen hebben?

Lees meer