Agenda

Over de romancyclus van Roger Martin du Gard

Een verkenning van De oorlog van de Thibaults met verschillende sprekers

 

Het heeft lang geduurd voor de achtdelige romancyclus De Thibaults van Roger Martin du Gard (1881-1958), waarmee hij in 1937 al de Nobelprijs voor de Literatuur won, in Nederland voet aan de grond kreeg . Zijn magnum opus gaat over morele en sociale ontwikkelingen van de Franse burgerij tijdens de belle époque.

In Nederland was Maarten ’t Hart al lang bewonderaar van zijn werk. Maar sinds Uitgeverij Meulenhoff vorig jaar het eerste deel van deze romancyclus liet vertalen door Anneke Alderlieste, werd het boek door het publiek bejubeld en stond het wekenlang in de top tien. De roman beschrijft de morele en sociale ontwikkeling van de Franse burgerij tijdens de belle époque. Voor de zomer verscheen het tweede, wederom een ferm boek, en tevens laatste deel van de reeks.

Roger Martin du Gard behoorde samen met Proust, Valéry, Gide en Claudel tot het toonaangevende literair tijdschrift Nouvelle Revue française. In 1955 werd zijn verzameld werk opgenomen in de prestigieuze Bibliothèque de la Pléiade met een voorwoord van Albert Camus, die hem ‘onze eeuwige tijdgenoot’ noemde. Mooi detail over de schrijver is dat hij een zeer teruggetrokken leven leidde. Het verhaal wil dat toen een vriend hem telefonisch op de hoogte stelde dat hij de Nobelprijs had gewonnen, hij zijn koffers pakte en ervandoor ging, uit vrees dat zijn huis belaagd zou worden door journalisten.

Sprekers zijn onder meer: Michel Krielaars (NRC Handelsblad), Marjolijn van Heemstra (schrijver, theatermaker), Matin van Veldhuizen (theatermaker, schrijver, regisseur), Marijke Schermer (schrijver, theatermaker),  Cas Enklaar (acteur), Remco Melles (acteur), Anneke Alderlieste (vertaler), en Morgana Machado Marques (video artist).

Moderator van de avond is Jasper Henderson.

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Tolhuistuin (Tuinzaal)
Reserveren: Tickets

13 oktober 2015
Aanvang: 20:00 uur
Tolhuistuin
Amsterdam