28 december 2018

Uit het archief – Stefan Ruiters en prijswinnende recensie van Ludo Hellemans

door Just Houben

Het internet vergeet niet – dat is waar. Je moet alleen wel weten waarnaar je kunt zoeken, wat er beschikbaar is. Al te vaak zien en lezen we alleen het nieuwe. Zonde eigenlijk.

Wat oud is verliest niet zijn waarde. Stefan Ruiters, antiquaar en ex-columnist van Literair Nederland, schreef er geregeld over. Het herlezen van zijn columns doet me eens te meer beseffen hoezeer ik zijn stukken mis: echt élke column was goed: mooi, intelligent en persoonlijk. Telkens wist hij de waarde van oude boeken duidelijk te maken. Juist in tijden waarin dat belang steeds meer ontkend wordt. Hij schreef daar een prachtige column over.

De column Worsteling verscheen op 8 februari 2017:

‘Ik kijk naar buiten, de sneeuw die deze ochtend is gevallen begint langzaam weg te dooien. Een paar uur lang heb ik kunnen genieten van een idyllisch stadswinterlandschap. De bruine en grijze kleuren en de kale bomen zullen straks weer overheersen. Ik zie een overeenkomst met een gedachte die al een tijdje door mijn hoofd spookt. Een gemoedstoestand waarin ik al een paar dagen verkeer. Een somber beeld. Ik schreef er vorige week al over. De politiek en de internationale betrekkingen maken me niet vrolijk.’ Lees verder…

 

 

Een ander stuk waar ik onmiddellijk aan moest denken bij oude stukken die meer dan de moeite waard zijn, is een bespreking van Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq. De recensent Ludo Hellemans – die hiermee een recensiewedstrijd van Literair Nederland won –  geeft een scherp doordachte kijk op deze roman en neemt daar alle ruimte voor. Het is een stuk van bijna 2300 woorden zonder dat het ook maar een moment aanvoelt als te lang. Het internet biedt alle ruimte aan zulke mooie, lange stukken. Je moet alleen even weten dat het te vinden is. Bij dezen.

Deze recensie door Ludo Hellemans werd op 4 december 2006 geplaatst:

‘In Elementaire deeltjes is de mens een diersoort. En niet zomaar een diersoort, maar een zieke, aan seks lijdende soort die er goed aan zou doen zichzelf op te heffen en van het toneel te verdwijnen. Weinig romans wisten zoveel hatelijke reacties op te roepen als Elementaire deeltjes van de Franse schrijver, dichter en popzanger Michel Houellebecq. De befaamde literaire prijs Prix Goncourt werd hem uit rancune ontfutseld. Waarom?’ Lees verder…

 

Elementaire deeltjes
Michel Houellebecq
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029575157
352 pagina's
Prijs: € 12,50

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Recent

17 januari 2019

Ondergronds in Turkije

Over 'Istanbul, Istanbul' van Burhan Sönmez
16 januari 2019

Eenzaamheid in de liefde en verlangen naar een ander leven

Over 'Blauwe hemel' van Kreek Daey Ouwens
15 januari 2019

Een zwarte brief in een blanke envelop

Over 'Het levensverhaal van Frederick Douglass' van Frederick Douglass
14 januari 2019

Over de donkerste jaren van Peru en een moeilijke vader-zoon relatie

Over 'De afstand die ons scheidt' van Renato Cisneros
10 januari 2019

Dystopische roman over de media

Over 'De wereld als leugen' van Paul Gellings