Als het om boeken gaat, kunnen impulsieve aankopen heel verrassend zijn. Een boek kopen zonder dat je weet wat je in handen hebt, maar vanuit het gevoel dat zegt dat het goed is. Vaak valt het tegen en ben je teleurgesteld, maar soms word je getroffen door het werk van een schrijver van wie je nog nooit gehoord hebt en gaat het boek behoren tot je onbetwiste voor-altijd-favorieten.
Een aantal jaren geleden kocht ik in een zo’n onberedeneerde opwelling Zelf God worden van Hans den Hartog Jager; nooit van gehoord, maar de titel intrigeerde me: enerzijds was ik geschrokken door de brutaliteit, de hybris van de auteur om zichzelf aan de goden gelijk te willen maken, anderzijds wist ik: dat wil ik óók. Onlangs heb ik het weer opnieuw gelezen en hoewel ik lang niet alles herkende en wist te duiden, is de verhelderende uitleg van Breughels schilderij ‘De val van Icarus’ nog altijd eenvoudig, maar doeltreffend en boeiend verwoord. God en kunst, daar gaat het om in dit boek. Als de bestaande kunst niet voldoende is om dichter bij God te kunnen komen, dan blijft alleen de kunst van het verdwijnen over: het opgaan in het niets. De gedachten van Den Hartog Jager daarover worden de lezer meegedeeld als iets wat vanzelfsprekend is, alsof we met de auteur aan tafel een gesprek voeren. Of de hoofdpersoon van het boek inderdaad de apotheose heeft weten te bereiken of dat hij bedrogen werd met de verdwijnkunst, wordt gelukkig aan de lezer overgelaten om te gissen.
In het archief van Literair Nederland trof ik tot mijn verrassing een recensie aan uit 2003, zonder opgave van recensent, die voor mij bijdroeg aan een beter begrip van deze mooie debuutroman.
Recensie uit 2003, recensent onbekend:
‘Hans den Hartog Jager (1968) is journalist bij NRC Handelsblad. Hij schrijft voor de cultuursectie en publiceerde onder anderen over Menno ter Braak, Gerhard Richter, Lucian Freud en Vincent van Gogh. Zijn debuutroman Zelf God worden gaat over kunst, God en over de tijdloze leegte.Thomas Locher, een galeriehouder, vertrekt naar Aix-en-Provence. Daar heeft hij een mysterieuze afspraak met Lucas Thorvaldsen, een succesvolle kunstenaar die in zijn galerij exposeert. Lucas wou hem niet inlichten over de reden van de reis dus vertrekt Thomas met een hoofd vol vraagtekens naar het zuiden van Frankrijk.’ Lees verder…
Van Den Hartog Jager heb ik verder nooit meer iets gelezen, maar dit boek blijft me bij.