Openingsavond van de vijftigste Poetry International

Onder begeleiding van het metropoolorkest komen vijftig dichters van de afgelopen vijftig jaar in beeld voorbij, een flits waarin een woord klinkt, een strofe. Zestienhonderd dichters namen de afgelopen vijftig jaar deel aan Poetry International. Een indrukwekkend aantal, indrukwekkende namen. Daarna volgt traditiegetrouw de parade van dichters die allemaal één gedicht voordragen. Te beginnen met Judith Herzberg (op 8:35), Santiago Vera, Antjie Krog, Rita Dove, Raúl Zurita, Tom Lanoye, Marieke Lucas Rijneveld, Koleka Putuma, Patricia Lockwood, Lieke Marsman, Frank Báez, Sayaka Osaki, Ulrike Almut Sandig, Galina Rymboe.

steun-ons@2x

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Derde Man Syndroom

De eerste keer dat ik de stemmen hoorde, was toen ik ’s morgens mijn tanden poetste. Ik stond nergens speciaal aan te denken, toen ik me er ineens van bewust werd dat er mensen aan het praten waren. Luid maar niet duidelijk, zodat ik niet kon verstaan waar ze het over hadden. Het klonk alsof er verschillende mensen in een drukke conversatie gemengd waren en ze spraken allemaal tegelijk. Toen in de dagen daarna de stemmen bleven spreken elke keer als ik mijn tanden poetste, ging ik naar de dokter. Hij vertelde me dat ik misschien leed aan tinnitus, waarbij je een geluid hoort zonder dat er een geluidsbron aanwezig is. Later las ik over de ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton: toen hij op zijn Antarctische expeditie was, dacht hij dat er nog iemand aanwezig was naast hemzelf en twee groepsleden: 'Gedurende die lange en uitputtende mars van 36 uur over naamloze bergen en gletsjers van Zuid-Georgia leek het vaak alsof we met zijn vieren waren en niet met drie.'

Lees meer