Oogst week 9

Tuinieren is voor wie de hele dag in zijn hoofd verblijft doorgaans een welkome afleiding. Als grote schrijvers het over hun tuin hebben, hebben ze het dan ook zelden alleen over hun tuin. Wat daar groeit en bloeit, staat voor het leven zelf. Dat geldt ook voor Mijn wilde tuin van Meir Shalev. Zijn ‘aantekeningen van een wildtuinier’ beginnen met zijn verhuizing naar de dorre Vlakte van Jizreel in het noorden van Israël. Tuinieren valt daar niet mee. Shalev oefent geduld, houdt vol, observeert en filosofeert. Dat levert een boek op dat niet alleen over tuinieren en literatuur gaat, maar ook over koken. Een zelfportret van tekeningen voorzien door Rafaela Shir.

Omslag Mijn wilde tuin - Meir Shalev
Mijn wilde tuin
Meir Shalev
Vertaling door: Ruben Verhasselt
Aantekeningen van een wildtuinier
Verschenen bij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026341434
Prijs: € 21.99

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat C. Buddingh’ in Dordrecht werd geboren. Voor die gelegenheid selecteerde zijn biograaf Wim Huijser de beste verhalen van Buddingh’, die door velen die minder ingewijd zijn in zijn werk vooral als dichter herinnerd zal worden. Een dichter die het licht hield, ook als hij het over ernstige zaken had.

Tot de beste verhalen van C. Buddingh’ die in Bazip, Deibel en andere verhalen gebundeld zijn, horen parabels bewoond door even absurdistische wezens als de legendarische Blauwbilgorgel, maar ook verhalen die ogenschijnlijk over normale dagelijkse dingen gaan. En toch weet Buddingh’ ook daar in taal weer zijn draai aan te geven.

Omslag Bazip, Deibel en andere verhalen - C. Buddingh'
Bazip, Deibel en andere verhalen
C. Buddingh'
De beste verhalen van C. Buddingh'
Verschenen bij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038805139
320 pagina's
Prijs: € 22.50

Verhalen vertellen helpt bij het verwerken van tegenslag en teleurstelling. Na de dood van een buurjongen werken verhalen helend voor een zesjarig meisje. Verhalen over de dieren in de dierentuin die zich ooit bevond in de wijk waar ze nu woont. Samen met haar vriendje Ben gaat ze er helemaal op in die verhalen.  Maar dan maakt een aangekondigde verhuizing inbreuk op hun fantastische kijk op het leven.

Astrid Panis gelooft in de kracht van verhalen. In haar debuutroman Slapende tijgers ze maakte daarvoor  twee prentenboeken – zorgt ze dat haar personages zich kunnen laven aan verbeelde troost.

Omslag Slapende tijgers - Astrid Panis
Slapende tijgers
Astrid Panis
Verschenen bij: Uitgeverij Cossee
ISBN: 9789059367760
256 pagina's
Prijs: € 19.99

Recent

7 juli 2022

Opgroeien tussen de gedetineerden

Over 'Koloniekind - Opgroeien in het gevangenisdorp Veenhuizen' van Mariët Meester
6 juli 2022

De waarheid regeert

Over 'Te waar om mooi te zijn' van Frank Westerman
5 juli 2022

De strijd die Goliath won

Over 'Een Hollandse jongen aan de Ebro' van Evert Ruivenkamp
4 juli 2022

Wie is de vrouw op de foto?

Over 'Branco & Julia' van Gert-Jan van den Bemd