Oogst week 9

Door Marijn Sikken

Het werk van een van de grote schrijvers uit het zuiden van de VS kent al diverse heruitgaven. Het oeuvre van Carson McCuller, ook bekend van Het hart is een eenzame jager, mag dan klein in omvang zijn, het is groots in zijn literaire kwaliteit. De ballade van het treurige café laat zich volgens de uitgever lezen als een ‘klassieke geschiedenis van liefde, verraad en wraak’: Miss Amelia, sterk en onafhankelijk, beheert een winkel. Afgezien van een huwelijk dat niet langer dan tien dagen standhield, is ze altijd alleen geweest. Dan verschijnt haar neef Lymon ten tonele. Deze gebochelde dwerg weet slapende gevoelens van tederheid in Miss Amelia wakker te maken. Samen maken ze van de winkel een café, tot groot genoegen van de omwonenden. Maar de idylle duurt niet lang.

Omslag De ballade van het treurige café - Carson McCullers
De ballade van het treurige café
Carson McCullers
Vertaling door: Molly van Gelder
Verschenen bij: Athenaeum
ISBN: 9789025303570
112 pagina's
Prijs: € 9,00

Op de website van De Geus leest de aankondiging van De Spionne als spannend boek, ideaal om mee in een leunstoel te duiken op een regenachtige voorjaarsdag: ‘Constance weet niets van de spionagewereld als ze wordt geronseld voor een opdracht in Noord-Korea. Maar ze gaat, versiert een kaderlid en peutert in de slaapkamer staatsgeheimen van hem los. Het lot van een spionne kan helaas snel keren, en Constance moet het hermetisch afgesloten land zien te ontvluchten. Veel hulp valt daarbij niet te verwachten van de twee slimmeriken die zijn ingehuurd om haar te beschermen.’ Jean Echenoz is winnaar van diverse Franse prijzen, zijn eerste boek, De breedtegraad van Greenwich, verscheen in 1979.

Omslag De spionne - Jean Echenoz
De spionne
Jean Echenoz
Vertaling door: Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos
Verschenen bij: De Geus
ISBN: 9789044537697
288 pagina's
Prijs: € 10,99

De Privédomeinreeks van uitgeverij De Arbeiderspers kenmerkt zich niet alleen door intieme inkijkjes in het leven van grote auteurs van toen en nu, maar ook door de prikkelende titels waarmee zij verschijnen. Zo ook de nieuwe uitgave in deze reeks, Colettes De eerste keer dat ik mijn hoed verloor. Colette kreeg als eerste vrouw in Frankrijk een staatsbegrafenis, ook in Nederland is het tijd om deze grote schrijver weer even te laten schitteren. ‘De teksten die in dit deel van Privé-domein zijn samengebracht – over haar jeugd in een non-conformistisch gezin in een Frans plattelandsdorpje, haar liefdesleven, de Grote Oorlog, de relatie met haar moeder en de vele plekken die van betekenis zijn geweest in haar leven, met name de Provence en Parijs – vormen samen een rijk zelfportret,’ belooft de uitgever. Mooie extra: een deel van de gebundelde teksten verscheen niet eerder in boekvorm.

Omslag De eerste keer dat ik mijn hoed verloor - Colette
De eerste keer dat ik mijn hoed verloor
Colette
Vertaling door: Kiki Coumans
Zelfportret in verhalen
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen
ISBN: 9789029511193
360 pagina's
Prijs: € 26,99

Uitgeverij Prominent geeft in zijn Prominentreeks aandacht aan boeken die actuele literaire en historische thema’s behandelen: verdieping dus, in tijden van vervlakking. De nieuwe toevoeging in een inspirerende rij pareltjes is Gevangen Vrijbuiter van Karel Wasch, over het leven van de tegendraadse toneelschrijver Brendan Behan (1923-1964). Op de website staat een lyrische aankondiging die goed lijkt te passen bij een toneelschrijver die de grote onderwerpen – doodstraf, homoseksualiteit, de terugkeer van veteranen, verdeeldheid onder de revolutionairen van de IRA, verschil tussen rijk en arm, het lot van de kansarmen en het opsluiten van jonge gevangenen – niet schuwde. Klinkt goed!

Omslag Gevangen vrijbuiter - Karel Wasch
Gevangen vrijbuiter
Karel Wasch
Over het leven van Brendan Behan (1923-1964)
Verschenen bij: Uitgeverij Prominent
ISBN: 9789492395122
140 pagina's
Prijs: € 14,95

Recent

14 april 2021

Het karakteristieke oeuvre van een dichtende scheepsarts en zwervende schrijver

Over 'Verzameld proza' van J. Slauerhoff
12 april 2021

Spannend is het niet, wel goed verteld

Over 'Naar Lillehammer' van Vonne van der Meer
9 april 2021

‘We zitten niet in een roman van Dostojewski.’

Over 'De wereld is niet stuk te krijgen' van Maxim Osipov
8 april 2021

Het begrip van hier en nu opnieuw geijkt

Over 'In mijn mand' van Lieke Marsman