Oogst week 8

Ingrid van der Graaf

Het debuut van Corina Dujindam is een bijzondere studie naar welke rol etniciteit speelt in de interactie bij kinderen en jongeren. Voor haar afstudeeronderzoek komt Corina Duijndam terecht in Cité des Nuages vlakbij de beruchte banlieu Cité des 4000 in Parijs waar ze gaat werken als lerares Engels op een middelbare school. Ze komt in contact met jongeren en merkt dat zij zich met hele andere dingen identificeren dan de jongeren die ze uit haar eigen omgeving kent.

Ze woonde in de loop der jaren afwisselend in Parijs en in Osdorp. In De gekleurde werkelijkheid beschrijft ze haar ervaringen met deze jongeren in de buitenwijken van Parijs en Amsterdam. In beide wijken bouwde ze vriendschappen op met jongeren. Ze vertelt over Amal, die laat zien hoe het is om als jonge moslima met Marokkaanse roots in Nederland te wonen. En ze beschrijft hoe Adama, een knappe man, het ondanks de vooroordelen over jongeren uit de Franse buitenwijken probeert te maken: als fotomodel én als assistent op een middelbare school. De passages in Osdorp met Amal of in de Cité met Adama, haar Parijse hoofdpersoon, wisselt ze af met historische en sociologische uitleg uit haar afstudeeronderzoek en onderzoek dat ze later deed in onder meer de Haagse Schilderswijk.

Omslag De gekleurde werkelijkheid (Jonge moslims tussen uitersten) - Corina Duijndam
De gekleurde werkelijkheid (Jonge moslims tussen uitersten)
Corina Duijndam
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021401690
416 pagina's
Prijs: € 21,50

Lykele Muus (1987) is acteur en schreef liedtekst en voor toneel. Eland is zijn debuutroman, een bildungsroman over waarheid, liefde en identiteit. Hoofdpersoon is Daniel Meskes. wanneer Daniel één jaar oud is, drinkt hij giftige foto inkt uit de donkere kamer van zijn vader. Hij overleeft het ternauwernood. Daniels moeder voelt zich schuldig en blijft hem tot zijn vierde jaar borstvoeding geven omdat ze denkt dat hij het extra hard nodig heeft.

Tussendoor zit Daniel dagenlang op het dak van de lokale bibliotheek. Vanwaar  hij het dorp bekijkt, de mensen, zijn ouders, zijn broertje en luistert naar alles wat ze zeggen: de leugens, het geroddel. Wanneer hij op een dag zijn vader met een geheimzinnige envelop ziet wapperen waarop zijn moeder zo hard moet huilen dat ze er bijna in blijft, besluit Daniel alleen nog maar de waarheid te spreken, want daarmee kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol? En wat is de waarheid precies? De scenes zijn grappig geschreven  en de personages zijn kleurrijk. Hiermee schept Lykele Muus een verrassende en herkenbare wereld die je niet gemakkelijk loslaat.

Omslag Eland - Lykele Muus
Eland
Lykele Muus
Verschenen bij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038899305
488 pagina's
Prijs: € 19,99

Herman Hissink (1915-2011), geboren en getogen in Den Haag, maakte in de jaren ’20 en ’30 fietstochten door Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield hij, betrokken bij verzetswerk, een oorlogsdagboek bij. Van 1944 tot 1980 was hij leraar Nederlands aan het Gymnasium Sorghvliet in Den Haag.

‘Kijk vanuit de ruimte naar onze planeet, waar eens dinosaurussen rondstapten en nu mensen krioelen die zo vernuftig zijn dat ze de hele aarde kunnen vernietigen.’
Met deze blik heeft Herman Hissink bijna honderd jaar geleefd, ondanks wereldoorlogen en catastrofale natuurvernietiging vasthoudend aan het geloof dat Mozart geen toeval was. Dat er een Plan is, een Intellect dat met weerbarstige materie vecht. Dat schepping en evolutie elkaar niet uitsluiten. En dat er voor het te laat is een evolutionaire mutatie van de mens moet komen – het ‘koninkrijk Gods’ dat Jezus verwachtte.

Dit geloof is de kern van Hissinks dagboeken en brieven, waarin hij zijn ervaringen en waarnemingen beschrijft, vaak woedend, altijd met hartstocht – of het nu om zijn natuurliefde gaat, om zijn tocht door de vuurzee van het gebombardeerde Haagse Bezuidenhout of om zijn ezelreizen door de Griekse binnenlanden.
Natuurlijk bestaat God is een persoonlijk verslag van de twintigste eeuw, met metafysica als motor van maatschappijkritiek.

Omslag Natuurlijk bestaat God - Herman Hissink
Natuurlijk bestaat God
Herman Hissink
Verschenen bij: G.A. Van Oorschot B.V.
Prijs: € 19,99

Recent

28 november 2023

Waanzinnige necrologie over Von Neumann

Over 'De MANIAC' van Benjamín Labatut
25 november 2023

Zoektocht naar jezelf

Over 'Kilometers zonlicht' van Marike Goslinga
23 november 2023

Een intiem verhaal over geluk en ziekte, kwelling en verlangen

Over 'Een vrouw met mooie borsten. Het dagboek van Veere Wachter' van Elte Rauch
22 november 2023

De dichter als beeldhouwer

Over 'Hoe het werkt' van Nachoem Wijnberg
21 november 2023

Personages J.J. Voskuil leven voort bij Wim Huijser

Over 'Het genootschap' van Wim Huijser