Het debuut van Corina Dujindam is een bijzondere studie naar welke rol etniciteit speelt in de interactie bij kinderen en jongeren. Voor haar afstudeeronderzoek komt Corina Duijndam terecht in Cité des Nuages vlakbij de beruchte banlieu Cité des 4000 in Parijs waar ze gaat werken als lerares Engels op een middelbare school. Ze komt in contact met jongeren en merkt dat zij zich met hele andere dingen identificeren dan de jongeren die ze uit haar eigen omgeving kent.
Ze woonde in de loop der jaren afwisselend in Parijs en in Osdorp. In De gekleurde werkelijkheid beschrijft ze haar ervaringen met deze jongeren in de buitenwijken van Parijs en Amsterdam. In beide wijken bouwde ze vriendschappen op met jongeren. Ze vertelt over Amal, die laat zien hoe het is om als jonge moslima met Marokkaanse roots in Nederland te wonen. En ze beschrijft hoe Adama, een knappe man, het ondanks de vooroordelen over jongeren uit de Franse buitenwijken probeert te maken: als fotomodel én als assistent op een middelbare school. De passages in Osdorp met Amal of in de Cité met Adama, haar Parijse hoofdpersoon, wisselt ze af met historische en sociologische uitleg uit haar afstudeeronderzoek en onderzoek dat ze later deed in onder meer de Haagse Schilderswijk.
Oogst week 8
Lykele Muus (1987) is acteur en schreef liedtekst en voor toneel. Eland is zijn debuutroman, een bildungsroman over waarheid, liefde en identiteit. Hoofdpersoon is Daniel Meskes. wanneer Daniel één jaar oud is, drinkt hij giftige foto inkt uit de donkere kamer van zijn vader. Hij overleeft het ternauwernood. Daniels moeder voelt zich schuldig en blijft hem tot zijn vierde jaar borstvoeding geven omdat ze denkt dat hij het extra hard nodig heeft.
Tussendoor zit Daniel dagenlang op het dak van de lokale bibliotheek. Vanwaar hij het dorp bekijkt, de mensen, zijn ouders, zijn broertje en luistert naar alles wat ze zeggen: de leugens, het geroddel. Wanneer hij op een dag zijn vader met een geheimzinnige envelop ziet wapperen waarop zijn moeder zo hard moet huilen dat ze er bijna in blijft, besluit Daniel alleen nog maar de waarheid te spreken, want daarmee kun je tenminste niets kapotmaken. Maar hoe houd je dat vol? En wat is de waarheid precies? De scenes zijn grappig geschreven en de personages zijn kleurrijk. Hiermee schept Lykele Muus een verrassende en herkenbare wereld die je niet gemakkelijk loslaat.
‘Kijk vanuit de ruimte naar onze planeet, waar eens dinosaurussen rondstapten en nu mensen krioelen die zo vernuftig zijn dat ze de hele aarde kunnen vernietigen.’
Met deze blik heeft Herman Hissink bijna honderd jaar geleefd, ondanks wereldoorlogen en catastrofale natuurvernietiging vasthoudend aan het geloof dat Mozart geen toeval was. Dat er een Plan is, een Intellect dat met weerbarstige materie vecht. Dat schepping en evolutie elkaar niet uitsluiten. En dat er voor het te laat is een evolutionaire mutatie van de mens moet komen – het ‘koninkrijk Gods’ dat Jezus verwachtte.
Dit geloof is de kern van Hissinks dagboeken en brieven, waarin hij zijn ervaringen en waarnemingen beschrijft, vaak woedend, altijd met hartstocht – of het nu om zijn natuurliefde gaat, om zijn tocht door de vuurzee van het gebombardeerde Haagse Bezuidenhout of om zijn ezelreizen door de Griekse binnenlanden.
Natuurlijk bestaat God is een persoonlijk verslag van de twintigste eeuw, met metafysica als motor van maatschappijkritiek.