Adriaan van Dis (1946) behoeft nauwelijks introductie. Hij schreef vele romans, essays en reisverhalen. In 2015 ontving hij de Libris Literatuurprijs voor Ik kom terug en de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. KliFi. Woede in de republiek Nederland is zijn nieuwste roman. In dit verhaal is de koninklijke familie verjaagd, Nederland is een republiek geworden en wordt bestuurd door een president die vooral erg goed is in ontkenningen. De burgers laten het gebeuren, tot Jákob Hemmelbah, wiens ouders Hongaarse vluchtelingen zijn, in opstand komt. Van Dis beschrijft het verhaal speels, vol vertelplezier en literaire uitspattingen, maar altijd met een serieuze ondertoon.

Omslag KliFi - Adriaan van Dis
KliFi
Adriaan van Dis
Woede in de republiek Nederland
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025470869
208 pagina's
Prijs: € 21.99

Uitgeverij Historische Verhalen ontstond als een platform voor historische korte verhalen die jaarlijks werden gebundeld. Inmiddels is het concept uitgebreid met novelles. De eerste novelles zijn geschreven door Paul Christaan Smis en Key Tengeler. De novelle van Smis, Harald, gaat over Harald Sigurdsson, de latere koning van Noorwegen. In dit verhaal volgen we hem van leerling tot machtige man terwijl hij door het Oost-Europa van duizend jaar geleden reist.

Tengeler beschrijft in De vluchteling uit Damascus hoe prins Abd al-Rahman ’s nachts alles kwijtraakt, van zijn familie tot zijn thuis. Hij weet te vluchten. Pas zes jaar later wordt zijn naam genoemd in de geschiedenisboeken, nu als een heerser. Tengeler vult in wat er tijdens deze jaren gebeurd zou kunnen zijn.

Omslag Harald - Paul Christiaan Smis
Harald
Paul Christiaan Smis
Een historische novelle
Verschenen bij: Uitgeverij Historische Verhalen
ISBN: 9789082642681
170 pagina's
Prijs: € 14.50

De Amerikaanse auteur Don DeLillo (1936) is vooral bekend vanwege zijn romans over de Verenigde Staten rond de eeuwwisseling. Recensent Harold Bloom beschouwt hem als een van de grootste Amerikaanse auteurs van zijn generatie. Ook in zijn nieuwste roman De stilte komt het Amerikaanse leven terug: het verhaal speelt zich af tijdens Super Bowl Sunday in 2022. Een echtpaar zit in het vliegtuig, onderweg naar een etentje vanuit Parijs, wanneer de techniek het begeeft en een noodlot onafwendbaar lijkt. Verrassend genoeg leidt dit tot een gesprek over de vraag wat ons menselijk maakt. DeLillo biedt ons handvatten binnen een chaotische wereld.

Omslag De stilte - Don DeLillo
De stilte
Don DeLillo
Vertaling door: Jan Fastenau
Verschenen bij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026354465
128 pagina's
Prijs: € 16.99

Recent

25 mei 2023

Naarstig zoeken naar zoete nostalgie

Over 'Arkadia' van Sipko Melissen
24 mei 2023

Had je deze al?

Over 'De postzegelverzamelaar' van Arjen Duinker
23 mei 2023

Op drift geraakt

Over 'is daar iemand' van Micha Hamel
22 mei 2023

De kracht van de traditie

Over 'De exodus van Hendrik Peter Scholte naar Pella ' van Michiel van Diggelen
20 mei 2023

Het is niet altijd leuk om een prins te zijn

Over 'Prins zoekt prins' van Tiny Fisscher