10 februari 2017

Oogst week 6

Menno Hartman

Graham Greene is een schrijver die eens in de zoveel tijd opnieuw ontdekt wordt. The End of the Affair (schitterend verfilmd) , The quiet American, A Burnt-out Case, allemaal prachtige, tijdloze romans.  Uitgeverij Bint, gericht op klassiekers haalt nu een Greene titel opnieuw naar voren: De kern van de zaak.

‘Dit beroemde meesterwerk van Graham Greene vertelt het verhaal van Scobie, assistant-commissaris van politie in een Britse kolonie in West-Afrika. Scobie is een man van eer en integriteit. Als hij tijdens de afwezigheid van zijn vrouw verliefd wordt op een jonge weduwe, sleurt een draaikolk van medelijden, hartstocht en geloof hem mee Alleen een fatale beslissing kan de situatie nog redden.

In geen andere roman van Graham Greene krijgt het centrale thema van zijn oeuvre – corruptie van de integriteit door de deugd van medelijden – zo pijnlijk en boeiend gestalte.’

‘Dit boek is een sacrament. Opstanding in de hopeloze, donkere nacht. Maar en passant en zonder orgeldreun.’ Désanne van Brederode. Lees hier meer.

De kern van de zaak
Graham Greene
Vertaling door: H.W.J. Schaap (vertaling uit 1949, binnen de uitgeverij herzien en geactualiseerd)
met een voorwoord van Désanne van Brederode
Verschenen bij: Vrije Uitgevers, De
ISBN: 9789492612007
320 pagina's
Prijs: € 19,95

Frank Westerman is een van de succesvollere non-fictieschrijvers van dit land, en dan een met een heel effectieve website. Neem er eens een kijkje. Westerman kan een goed verhaal schrijven op basis van onderzoek, en hij kan ook heel goed helpen dat verhaal te verkopen. Schrijver en koopman ineen.

Dit boek is de eerste uitgave in de fosfor-reeks, een imprint voor zogenaamde long reads, een imprint, nu van Querido waarin de betere en langere journalistiek een plek vindt. In het land van de ja-knikkers is een collectie van oer-Hollandse reportages en persoonlijke vertellingen.

In het land van de ja-knikkers
Frank Westerman
verhalen uit de polder
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen
ISBN: 9789021406145
272 pagina's
Prijs: € 18,99

Uitgeverij Podium, toch een van de behoeders van de traditie van het korte verhaal, besloot de verhalen van Truman Capote nu compleet uit te geven. ‘Voor het eerst verschijnen nu alle eenen­twintig ‘volwassen’ verhalen van Capote in Nederlandse vertaling. Naast klassiekers als ‘Een nachtboom’ en ‘Een kerstherinnering’ zijn er een tiental niet eerder vertaalde ver­ halen opgenomen. Alle onvergetelijke locaties en personages uit Capotes oeuvre komen aan bod: van het ruige Zuiden tot de chique Oostkust, van plattelandskinderen tot mondaine dames op leeftijd.’

Capote blijft de schrijver van dat ene boek In cold blood, de huiveringwekkend precieze en bijna journalistieke analyse van een moord, maar ook op de korte baan is Capote een meester.

Alle verhalen
Truman Capote
Vertaling door: Guido Golüke, Joop van Helmond en Harry Pallemans
Verschenen bij: Podium b.v. Uitgeverij
ISBN: 9789057597879
128 pagina's
Prijs: € 25,00

Recent

23 november 2017

Weidse landschappen, bekraste zielen

Over 'Idaho' van Emily Ruskovich
21 november 2017

Reizen in een binnenwereld

Over 'en toen aten we zeehond' van Nicoline Timmer
20 november 2017

Het leven ontwijken

Over 'Kraaien tellen' van Lucas de Waard
17 november 2017

Uitzichtloos leven in Unthank / Glasgow

Over 'Lanark' van Alasdair Gray