Oogst week 51

door Carolien Lohmeijer

Dit is de laatste ‘Oogst’ van dit jaar. De komende twee weken zullen we – onregelmatig- bijdragen publiceren in het kader van de Winterrubriek 2016, met daarin de reacties van onze recensenten op de vraag: ‘Wat zijn jouw leeservaringen van het afgelopen jaar. Uit welke boeken heb je citaten genoteerd? Van welke boeken heb je genoten?’
Er zitten inspirerende bijdragen tussen!

Dan terug naar de Oogst, de rubriek waarin wij u attent maken op nieuwe uitgaven. Ik wil beginnen bij Argus, een nieuwe twee-wekelijkse krant door ‘oude rotten’. Hij ligt nog niet op onze burelen, maar is wel de moeite van het vooraankondigen waard: een krant, zoals ze zelf schrijven ‘zonder content, maar met inhoud’ en ‘vanuit een eigenzinnig perspectief’ over binnenlandse en buitenlandse ontwikkelingen, economie, cultuur en sport. Artikelen geschreven door ervaren, maar gepensioneerde journalisten die voor uiteenlopende kranten en tijdschriften geschreven hebben.

Rudie Kagie en Kees Schaepman vormen samen de hoofdredactie, het boekengedeelte staat onder leiding van Anton de Goede. Hans Vervoort is een van de medewerkers. Het zal in deze rubriek vooral gaan om herinneringen aan en de boeken van oudere schrijvers.

Argus gaat van start als er ten minste 1.500 Argusvrienden gevonden zijn die iets zien in het blad en bereid zijn een jaarabonnement van € 50,- te nemen. Die start zal plaats vinden op 1 maart 2017.

Ga naar de website www.argusvrienden.nl  voor meer informatie en een 0-nummer. Vanaf het eerste nummer is Argus alleen op papier verkrijgbaar.

Omslag Argus -
Argus
Verschijnt tweewekelijks
Prijs: € 50,-

Eindelijk is het er dan bijna, Eden, de nieuwe roman van Marcel Möring en het derde deel van de DIS-trilogie. Het kan los van de andere twee (DIS en Louteringsberg) gelezen worden, maar maakt van de drie titels één geheel. In maart 2014 zei Möring in het NIW (Nieuw Israëlitisch Weekblad) over dit boek:

Het eerste deel bestrijkt de periode eind 15e eeuw tot onze tijd; het lijkt op een historische roman. Het tweede deel speelt zich af in een psychiatrisch ziekenhuis in Drenthe. Dat zijn twee volstrekt verschillende boeken met verschillende schrijfstijlen. Maar hoe verder je in het boek bent, hoe meer je de verbondenheid ziet. Meer kan ik er niet over zeggen, anders haal ik de angel eruit.’

Op 5 januari a.s. zal Petra Possel in het programma Kunststof Radio (19:00 uur) in gesprek gaan met de auteur over Eden. Een dag later zal Connie Palmen het eerste exemplaar in ontvangst nemen in boekhandel Donner in Rotterdam.

Omslag Eden - Marcel Möring
Eden
Marcel Möring
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023496144
408 pagina's
Prijs: € 19,90

Amerika of de verdwenen jongen verscheen in 1927 voor het eerst in Duitsland, maar in een door Max Brod bewerkte vorm. Pas in 1983 verscheen een editie in de vorm zoals Kafka het geschreven had.

Kafka is nooit in Amerika geweest, maar dat heeft hem er niet van weerhouden om dat land wel als decor te gebruiken, zij het in een naar zijn eigen hand geschetste werkelijkheid.

In de roman komt een jonge Duitse immigrant Karl Rossmann in Amerika terecht. Hij wordt in eerste instantie liefdevol ontvangen door een rijke oom, maar als hij op straat gezet wordt, is dat het begin van een lange zwerftocht door het onbegrijpelijke land. Hij heeft een baantje als liftboy in een enorm hotel en ontmoet bizarre randfiguren. Uiteindelijk verdwijnt hij op een lange treinreis in het niets.

Hoewel het veel minder bekend is dan Het proces en Het slot behoort het nooit voltooide Amerika ook tot de grote werken van Franz Kafka.

Omslag Amerika of de verdwenen jongen - Franz Kafka
Amerika of de verdwenen jongen
Franz Kafka
Vertaling door: Willem van Toorn
Verschenen bij: Athenaeum
ISBN: 9789025301606
304 pagina's
Prijs: € 19,99,

Van Jacques Hamelink (1939) is onlangs een bloemlezing uit zijn beste werk verschenen: Oden voor komende nacht. Hierin spelen zowel de natuurwereld als het erotische en het seksuele een toonaangevende rol.

Jacques Hamelink (1939) schreef altijd over Zeeuws-Vlaanderen en heeft diverse grote literaire prijzen gewonnen (o.a. de Busken Huetprijs, de Herman Gorterprijs en de Constantijn Huygensprijs, of was er voor genomineerd (o.a.VSB Poëzieprijs).
Hij publiceerde in onder meer Merlyn, Nieuw Vlaams Tijdschrift, Ons Erfdeel, Podium, Raster en Tirade.

 

 

 

 

Omslag Oden voor komende nacht - Jacques Hamelink
Oden voor komende nacht
Jacques Hamelink
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021403540
128 pagina's
Prijs: € 17,99

1 reactie

 

Recent

Mahmoud en Mahmoud moeten de machtigen lezen
17 april 2024

Mahmoud en Mahmoud moeten de machtigen lezen

Over 'Mahmoud en Mahmoud - staatloos, nooit hopeloos' van Rieneke van Tongeren
Over de gele soepterrine
16 april 2024

Over de gele soepterrine

Over 'Wie houdt je warm in de winter?' van Berend Boudewijn
Verslag van een kleurrijk leven
15 april 2024

Verslag van een kleurrijk leven

Over 'Waar kleur is, is leven' van Tineke Hendriks
Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield
13 april 2024

Woutertje Pieterse Prijs voor De jongen die van de wereld hield

Over 'De jongen die van de wereld hield' van Tjibbe Veldkamp
Schrijvend aan haar zuster Virginia
10 april 2024

Schrijvend aan haar zuster Virginia

Over 'Vanessa & Virginia' van Susan Sellers