De dood van haar moeder hakt erin bij Lot, de hoofdpersoon in de nieuwe roman van Ine Boermans. Haar vader heeft weinig aandacht voor haar en de enige manier om met het grote verlies om te gaan is een vlucht in afwisselende liefdesrelaties en nachtelijk vertier.
Die keuze geeft maar weinig voldoening en helpt helemaal niet. Sterker nog, steeds als zo’n relatie uit gaat krijgt ze enorme huilbuien. Eigenlijk herbeleeft ze dan het verdriet om haar moeder. Ze heeft daar zelf een woord voor: remournen.

Boermans noemt Lot in een interview in de VPRO-gids haar alter ego en vertelt dat er in Het liefdes interbellum ‘zeker ook autobiografische elementen [zitten]. Dat is ook het geval in haar debuut Een opsomming van tekortkomingen waarin Lot ook de hoofdpersoon is. Haar jeugd met gescheiden ouders, een weinig geïnteresseerde vader en een jong overleden moeder zijn daar het toneel van intensief beleefd familieleed.

Uit Het liefdes interbellum: ‘Sinds de dood van mijn moeder en daarmee die van mijn gehele familie werd verliefdheid opeens een totaal andere belevenis. Waar vroegere liefdes heerlijk vlammend en zwelgend verdrietig konden zijn, of kabbelend, of amusante experimenten, soms alleen lichamelijk, leek afgelopen jaar mijn complete bestaan af te hangen van romantische verliefdheden.
Ze overspoelden me als een grote golf verlammende verlatings-eenzaamheidsangst. Een golf richting iemand van wie ik vrijwel zeker wist dat het uiteindelijk niks zou worden. Het zou een gegarandeerde mislukking worden. De mislukking kwam na een nacht, een week of een paar maanden, de tijdsduur maakte nauwelijks uit. Ik ging er helemaal voor, voor de liefde en voor de mislukking.’

Omslag Het liefdes interbellum - Ine Boermans
Het liefdes interbellum
Ine Boermans
Verschenen bij: Uitgeverij Prometheus (2022)
ISBN: 9789044650198
144 pagina's
Prijs: € 20

Het lied over Flappie van Youp van ’t Hek is in 1977 ontstaan ter gelegenheid van een cabaret op een studentenfeest. Het nummer kreeg daarna een andere melodie, maar verder bleef het overeind, en werd het zoals wij het nu kennen. Het werd nooit een hit, maar wordt rond Kerst altijd wel een keer gedraaid op de radio. Generaties Nederlanders zingen het dan uit volle borst mee, vaak inclusief de kinderen, ook al hebben die niet meteen door wat ze eigenlijk zingen. Het gaat hen om dat jongetje dat zijn konijntje kwijt is.

Maar Flappie is niet dood. Hij leeft en ligt in de boekwinkel. Hij is getekend door Marije Tolman die al eerder met Van ’t Hek samenwerkte. De bloederigste tekeningen haalden het niet, maar niet om het prille kinderbrein te beschermen, – dat zou niet logisch zijn geweest – maar omdat suggestie spannender is.
Flappie ligt overigens overal, zowel bij de kinderboekwinkels als bij de reguliere boekwinkels. Het is een boek voor iedereen die het lezen wil en is verschenen bij uitgeverij Thomas Rap.

Daarmee past het goed in deze rubriek van deze week: vanaf morgen 15 december, informeert Literair Nederland samen met Jong Literair Nederland alle mensen van klein tot groot over pas verschenen boeken.

Omslag Flappie - Youp van 't Hek
Flappie
Youp van 't Hek
Getekend door Marije Tolman
Verschenen bij: Thomas Rap (2022)
ISBN: 9789400409866
64 pagina's
Prijs: € 18,99

Tot slot een boek dat we ook opgenomen hebben in de Jonge Oogst op Jong Literair Nederland (vanaf morgen te bezoeken). Ook een boek dat voor jong en oud de moeite waard is.

Het heet De mooiste verhalen uit de klassieke muziek. Levenslang genieten van muziek en mooie en beroemde verhalen. Het zou je zomaar kunnen overkomen als je voorgelezen bent uit De mooiste verhalen uit de klassieke muziek, of als je ze zelf gelezen hebt terwijl de onderliggende muziek klonk.

De mooiste verhalen uit de klassieke muziek is een verzamelbundel samengesteld op basis van de oude klassieke-muziekserie van uitgeverij Gottmer. In deze bundel zijn acht sprookjes en bekende verhalen uit de oorspronkelijke serie cd-boeken opgenomen: Assepoester, De notenkraker, De schilderijententoonstelling, Doornroosje, Peer Gynt, Peter en de Wolf, Het carnaval der dieren en Het zwanenmeer.

Aan deze bundel hebben tal van bekende auteurs, illustratoren en acteurs samengewerkt. De verhalen zijn bewerkt door Elle van Lieshout en Erik van Os, Marjet Huiberts, Harmen van Straaten, Marjolein Hof en Bette Westera.
De playlist die erbij hoort verwijst naar een lijst op Spotify waar de sprookjes tijdens de muziek worden voorgelezen:
Assepoester door Kitty Courbois, De notenkraker door Jenny Arean, De schilderijententoonstelling door Karin Bloemen, Doornroosje door Jasperina de Jong, Peer Gynt door Tygo Gernandt, Peter en de Wolf door Paul Haenen, Het carnaval der dieren en Het zwanenmeer door Carice van Houten.
De mooiste verhalen uit de klassieke muziek
 is geïllustreerd door o.a. Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Noëlle Smit, Philip Hopman, Martijn van der Linden, Sylvia Weve en Charlotte Dematons.

Volgende week weer een ‘gewone’ Oogst!

Omslag De mooiste verhalen uit de klassieke muziek - bewerkt door Elle van Lieshout en Erik van Os, Marjet Huiberts, Harmen van Straaten, Marjolein Hof en Bette Westera
De mooiste verhalen uit de klassieke muziek
bewerkt door Elle van Lieshout en Erik van Os, Marjet Huiberts, Harmen van Straaten, Marjolein Hof en Bette Westera
Geïllustreerd door: Thé Tjong-Khing, Sieb Posthuma, Noëlle Smit, Philip Hopman, Martijn van der Linden, Sylvia Weve en Charlotte Dematons 
Verschenen bij: Uitgeverij Gottmer (2022)
ISBN: 9789025777081
248 pagina's
Prijs: € 27,99

Recent

Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen
Moederkloek
8 juni 2024

Moederkloek

Over 'Roversjong' van Jef Aerts