Oogst week 5

Door Ingrid van der Graaf

De Braziliaanse schrijver José J. Veiga (1915-1999), schreef zestien romans en verhalenbundels en wordt gezien als één van de belangrijkste schrijvers van Brazilië. Sinds vorig jaar wordt zijn werk dan opnieuw uitgegeven en zijn eerste boek De drie plagen van Manirema, werd in het Nederlands vertaald. Veiga debuteerde in 1958 met de verhalenbundel Os cavalinhos de Platiplanto (De kleine paardjes) dat als eerst werd heruitgegeven (nog niet vertaald). Zijn verhalen kennen een surrealistische wending nadat ze doorgaans rustig en wat gewoontjes begonnen zijn. Onheil over Taitara is zijn tweede roman (ook de tweede die vertaald is) schrijft de jongen Lu over de vreemde gebeurtenissen die in de stad Taitara waar hij woont, voorkomen. Een rijke oom van hem begint een bedrijf maar wordt eruit gewerkt door zijn vennoten. Waarna het stadje strenge regels krijgt opgelegd. Er worden controleurs opgesteld, in de straten verschijnen hoge scheidsmuren en er heerst een dictatoriale sfeer. Gieren cirkelen rond en nemen bezit van het stadje. Dat belooft wat.

Omslag Onheil over Taitara - José J. Veiga
Onheil over Taitara
José J. Veiga
Vertaling door: Harrie Lemmens
Verschenen bij: Athenaeum
ISBN: 9789025300418
Prijs: € 17,50

Robert Anker (1946), debuteerde als dichter en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot romanschrijver. De vergever is zijn twaalfde roman en gaat over de succesvolle onderzoeksjournalist Sander Schwartz bij een weekblad als een burn-out hem overvalt. Als hij er weer bovenop is ontpopt hij zich tot een gewild schrijver. Dan komt de dag dat hij zijn nieuwe roman niet uitgegeven krijgt en zijn leven opnieuw instort. Dat gebeurt hem vervolgens nog een paar keer (na een ongeluk, na het vertrek van een geliefde), en hij besluit zijn memoires te schrijven om erachter te komen waarom hij de kern van zijn leven steeds lijkt te missen. De vergever gaat in wezen over het moeizame proces om tot zelfkennis te komen en hoe je je leven kunt veranderen.

Omslag De vergever - Robert Anker
De vergever
Robert Anker
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021458816
240 pagina's
Prijs: € 18,99

Uit 10.243 inzendingen werd woensdag 3 februari bekend gemaakt dat het gedicht, En of het zo door kan gaan van de twintigjarige Else Kemps uit Malden, bekroond werd met de hoofdprijs van € 10.000. Uit diezelfde 10.243 inzendingen werden al eerder 100 gedichten gekozen en gebundeld tot de zevende editie van de Turing gedichtenwedstrijd. De onderwerpen variëren van vluchtelingen in Heumensoord, breekbaarheid van familierelaties, verzorgingstehuis perikelingen en natuurlijk de liefde. Ook het winnende gedicht van Else Kemps staat erin. Waarvan hier, als voorproefje, de eerste zes strofen: Het verschil tussen wachten en verwachten leerde je/van een kat die twee keer van huis wegliep en maar één keer terugkwam.//Je denkt aan de zuurstoffles die je opa kunstmatig in coma hield./Of het zo door kon gaan, vroeg je tante steeds, en op Google Maps// heeft zijn fiets nog drie jaar voor de deur gestaan. Daarna was er S, de man die zei niet verder te willen en daarom al die tijd gebleven is.

Omslag Een toon die in de stilte zoemt -
Een toon die in de stilte zoemt
De 100 beste gedichten uit de Turing Gedichtenwedstrijd 2015
Verschenen bij: Van Gennep
ISBN: 9461644108
128 pagina's
Prijs: € 14,95

Recent

7 juli 2022

Opgroeien tussen gedetineerden

Over 'Koloniekind - Opgroeien in het gevangenisdorp Veenhuizen' van Mariët Meester
6 juli 2022

De waarheid regeert

Over 'Te waar om mooi te zijn' van Frank Westerman
5 juli 2022

De strijd die Goliath won

Over 'Een Hollandse jongen aan de Ebro' van Evert Ruivenkamp
4 juli 2022

Wie is de vrouw op de foto?

Over 'Branco & Julia' van Gert-Jan van den Bemd