Oogst week 49

Door Ingrid van der Graaf

Deze week Verzameld werk van Frans Kellendonk, Brieven van Heere Heeresma bij Privedomein, een klassieker van Mo Yan en verhalen uit Turkije van Betsy Udink.

Een kwart eeuw na het overlijden van Frans Kellendonk (1951-1990) staat zijn schrijverschap nog altijd volop in de belangstelling. Kellendonk was schrijver, anglist en vertaler en was jarenlang redacteur en medewerker van De Revisor. Voor zijn roman Bouwval ontving hij de Anton Wachterprijs, voor Mystiek lichaam de Bordewijkprijs. Zijn werk wordt alom gerekend tot het beste dat in het moderne Nederlands is geschreven. De publicatie van het Verzameld werk, bezorgd door Jaap Goedegebuure en Rick Honings getuigt daarvan.
Het eerste deel van het Verzameld werk omvat Kellendonks romans, van zijn debuut Bouwval tot aan zijn laatste roman, Mystiek lichaam, en zijn verhalen. In het tweede deel zijn essays, kritieken, reisverhalen en een ruime keuze uit de ongebundelde artikelen opgenomen, aangevuld met een bibliografie, een biografische schets en enkele interviews.

 

heeresma-briven-2015-177x300Tijdens zijn leven waren er al plannen om de correspondentie van Heeresma uit te geven. Zijn epistels waren befaamd bij vriend en vijand – en vijanden had hij. Voor het eerst verschijnt er dan nu een bloemlezing die heel zijn leven beslaat. Samensteller van Bleib gesund! -Brieven van Heere Heeresma is Hein Aalders (hoofdredacteur De Parelduiker). Een verzameling brieven die recht doet aan alle aspecten uit Heeresma’s bestaan. Heere Heeresma (1932-2011), groeide op in Amsterdam-Zuid en werd in de jaren zestig en zeventig bekend door de veelgelezen romans als Een dagje naar het strand, Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp (wie heeft dat niet gelezen?) en Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming. Uitgeverij De Arbeiderspers, 352 pagina’s, € 24,99.

 

Nobelprijswinnaar (2012) Mo Yan (1955) is China’s meest gelezen auteur. In het Westen verwierf Mo Yan bekendheid door de verfilming van zijn roman Het rode korenveld uit 1987. De opnieuw uitgegeven roman door De Geus speelt zich af in een afgelegen streek in het China van de jaren dertig waar de boeren een zwaar bestaan leiden. De Japanse bezetter rukt op en de strijd is ongekend hard. Decennia later blikt de kleinzoon van commandant en opstandeling Yu Zhan’ao terug op zijn familieverleden. Zo vertelt hij over zijn vader, die zich als vijftienjarige met knikkende knieën aansluit bij het leger van Yu. En over zijn grootmoeder met haar keurig ingesnoerde voeten, die moet trouwen met de zoon van een wijnproducent. Dit alles tegen de achtergrond van een zeer turbulente periode, waarin Chinese krijgsheren de Japanners én elkaar naar het leven staan. Een periode die de ‘naar glorie riekende’, dieprode korenvelden in Noordoost-Gaomi voor altijd heeft bezoedeld.
Uitgegeven bij De Geus, € 29,95.

 

9789045028828-meisjes-van-ataturk-zonen-van-de-sultan-l-LQ-fIn Meisjes van Atatürk, zonen van de Sultan vertelt Betsy Udink in verschillende verhalen over haar grote liefde voor Turkije. In Turkije zijn het altijd potentaten die de samenleving monopoliseerden en hun wil aan de bevolking hebben opgelegd. Betsy Udink beschrijft vijf van die despoten: Sultan Mehmet ii, de veroveraar van Constantinopel, Enver Pasja, een van de verantwoordelijken voor de Armeense genocide, Mustafa Kemal Pasja (Atatürk), die het land aan de hand van zijn zogenaamde dochters de moderne tijd in dwong, Fethullah Gülen, leider van een machtige islamitische sekte, door zijn volgelingen als een heilige vereerd, Abdullah Öcalan, met zijn Koerdische guerrilla’s verantwoordelijk voor tienduizenden doden, en ten slotte president Tayyip Erdogan, ‘de Gekozen Sultan’. Verhalen om Turkije en zijn volk te leren kennen. Uitgegeven bij Atlas – Contact, 320 blz., € 21,99.

 

Recent

Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen