Oogst week 49

door Carolien Lohmeijer

Naar aanleiding van haar nieuwe film Wit is ook een kleur, hield Sunny Bergman vorige maand de Van der Leeuwlezing in Groningen. Zij vertelde over onthutsende resultaten naar aanleiding van een onderzoek, en inzichten over wat zij bewust noemt ‘de etniciteit’ van de blanke/witte mens. Waarom zeggen we ‘blank’ en niet ‘wit’?

Bergman vertelt dat zij er tot voor kort nooit over na had gedacht dat zij tot een etnische groep behoort. ‘Etnische minderheden; dat zijn de anderen. Mijn stiefvader zei: “Ik ben gewoon blank. En alles wat gewoon is verdwijnt naar de rand van je bewustzijn.”’

Haar nieuwe film Wit is ook een kleur gaat 15 december in première. Tegelijkertijd verschijnt er een bundeling van haar beste columns. Wordt het niet eens tijd voor een verkiezing van de meest feministische man? Geldt de vrijheid van meningsuiting wel of niet onverkort voor mensen met een dubbel paspoort? Hoe problematisch is wit zijn, en wat hebben feminisme en anti-racisme met elkaar gemeen?

Omslag Wit is ook een kleur - Sunny Bergman
Wit is ook een kleur
Sunny Bergman
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen
ISBN: 9789038803050
144 pagina's
Prijs: € 15,-

Querido is al 10 jaar bezig met het uitbrengen in Nederlandse vertaling van de boeken van de veelvuldig bekroonde Ierse schrijver Sebastian Barry. Sebastian Barry heeft een reeks onafhankelijk van elkaar te lezen romans geschreven waarin hij één familie, zijn eigen familie, op de voet volgt. Door de verhalen van meerdere generaties te vertellen brengt hij de geschiedenis van de Ieren in kaart.
Literair Nederland recenseerde eerder Annie Dunne en De tijdelijke gentleman.

Dagen zonder eind is het meest recente boek dat in Nederland verschijnt. De zeventienjarige Thomas McNulty en zijn wapenbroeder John Cole nemen dienst in het Amerikaanse leger om aan de honger te ontsnappen. Eerst dient de strijd tegen de indianen zich aan en vervolgens de Burgeroorlog. De jongens worden geconfronteerd met de verschrikkingen van de oorlog en hun medeplichtigheid laat diepe sporen na, maar desondanks beleven ze, zo voelen ze dat zelf althans, sprankelende dagen zonder eind.

 

Omslag Dagen zonder eind - Sebastian Barry
Dagen zonder eind
Sebastian Barry
Vertaling door: Jan Willem Reitsma
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
ISBN: 9789021403816
256 pagina's
Prijs: € 18,99

Erik Nieuwenhuis (1964) schreef vijftig columns over zijn leven aan de hand van Nederlandstalige hits. Bij 1982 hoort Bloedend hart van De Dijk.

[…]…’Met mijn beperkte verstand kwam ik niet verder dan de invalide conclusie: if unhappy childhood than writer. Dat ik mijn pre-adolescente twijfels en onzekerheden uitvergrootte tot ongeluk – vet en in kapitalen – kan ik mijn jongere ik niet serieus verwijten: da’s de natuur.’ […]

[…]’Bij Huub van der Lubbe heb je nooit het gevoel dat hij met het rijmwoordenboek op schoot een potentiële hit heeft zitten plotten. ‘Bloedend hart’ klinkt als een spontane gevoelsuitstorting. Alsof het niet voor publiek geschreven is, maar voor de zanger zelf die zich – er luistert toch niemand – voor de badkamerspiegel helemaal durft te laten gaan. Datzelfde hoor je soms bij Brel, Springsteen en misschien Frank Boeijen, maar die hebben het voordeel dat je de helft van wat ze zingen toch niet verstaat en dus per definitie minder kritisch op de tekst bent.’ […]

Het levert een biografie op met een originele insteek, maar daarnaast ook een beeld van de Nederlandse cultuur van de afgelopen halve eeuw.

 

Omslag Bloedend hart - Erik Nieuwenhuis
Bloedend hart
Erik Nieuwenhuis
Verschenen bij: Uitgeverij Kleine Uil
ISBN: 9789492190321
248 pagina's
Prijs: € 15,-

Nijmegen en poëzie, dat is de gezamenlijke noemer in het boek Van Brugman tot Ter Balkt, waarin 42 portretten zijn opgenomen van overleden dichters.

Brugman, een 15e eeuw pater en dichter, -en blijkbaar de prater uit het gezegde- is de eerste. Daarna is er o.a. aandacht voor Anna Ampt (1832-1885), G.W. Lovendaal (1847-1939), Anton van Duinkerken (1903-1968), Guillaume van der Graft (1920-2010), Wam de Moor (1938-2015), Pé Hawinkels (1942-1977), Andreas Burnier (1931-2002).
Het boek eindigt met de PC Hooft-prijswinnaar H.H. ter Balkt (1938-2015) en is te koop bij boekhandels als Dekker v.d. Vegt, Augustinus en Roelants.

 

 

 

Omslag Van Brugman tot Ter Balkt - Riny Jans en Joan ten Hove
Van Brugman tot Ter Balkt
Riny Jans en Joan ten Hove
vormgeving: Gerton Hermers
Prijs: € 19,95

Recent

Dat vluchten een mens niet echt gelukkig maakt
22 juli 2024

Dat vluchten een mens niet echt gelukkig maakt

Over 'Mam, ik ben geen crisis' van Ismaîl Mamo
Geen kinderachtige gedichten voor kinderen
20 juli 2024

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen

Over 'Dichter - de tuin' van verschillende auteurs; redactie Mia Goes
De kunst van rake zinnen   
19 juli 2024

De kunst van rake zinnen  

Over 'Lotgenoten' van Sabrine Ingabire
Een duivelspact
18 juli 2024

Een duivelspact

Over 'Een hart van prikkeldraad' van Lisette Lewin