Wat hebben schrijver en tekenaar Marten Toonder en Urgenda-directeur Marjan Minnesma met elkaar te maken? Dit zijn immers geen namen die je direct met elkaar in verband zou brengen.

Marten Toonder had een vooruitziende blik en schreef en tekende vlak na de eerste oliecrisis in 1974 al een boek dat nu een wrange parodie blijkt te zijn op de huidige klimaatcrisis en het hedendaagse massatoerisme.
Het gaat hier om De Hopsa’s waarin heer Bommel en Tom Poes een plek ontdekken waar de zon altijd schijnt en waar een volk woont, de Hopsa’s, die leven volgens het motto ‘eten, drinken en vrolijk zijn’. Het plaatselijke rivierwater zorgt voor deze prettige en unieke levenshouding.
Maar het gaat natuurlijk mis als anderen er lucht van krijgen en die plek willen ontginnen. Met alle gevolgen van dien.

En daar is het verband met Urgendadirecteur en medeoprichter Marjan Minnesma. Zij legt in haar voorwoord moeiteloos een verband met de gasboringen in Groningen en de manier waarop grote ondernemingen winst najagen ten koste van lokale mensen en de omgeving.

De Hopsa’s heet eigenlijk Tom Poes en de Hopsa’s maar dit wordt meestal ingekort tot De Hopsa’s. Het verhaal verscheen voor het eerst op 22 augustus 1974 en liep tot 20 november van dat jaar.

 

 

Omslag De Hopsa’s - Marten Toonder
De Hopsa’s
Marten Toonder
met een voorwoord van Marjan Minnesma, directeur van Urgenda
Verschenen bij: Uitgeverij De Bezige Bij (2022)
ISBN: 9789403103426
88 pagina's
Prijs: € 12,50

Alleen al voor de opvallende vormgeving van grafisch vormgever Vera Post zou je een van de titels uit de Schrijfbibliotheek van Atlas/Contact willen bekijken. Tijd, Ruimte en Plot zijn de meest recente uitgaven binnen deze serie die dit jaar onder de noemer ‘De literaire gereedschapskist’ zijn verschenen.

Louis Stiller is de grondlegger van de Schrijfbibliotheek en auteur van delen daaruit. Hij was schrijfdocent aan de Schrijversvakscholen van Amsterdam en Groningen, hoofdredacteur van Schrijven Magazine en de bedenker van Schrijven Online. Stiller put voor de serie uit zijn eigen ervaringen, maar ging ook in gesprek met andere ‘verhaalkunstenaars’.

Plot verscheen in de zomer van dit jaar, onlangs zijn daar Tijd en Ruimte bijgekomen.
De boeken gaan over de techniek van het schrijven, bedenken en uitwerken van verschillende soorten verhalen – van romans tot podcasts, van kinderboeken tot films.

In Tijd aandacht voor de volgende vragen: Wat voor structuur kent je verhaal: lineair, cirkel, spiraal of nog iets anders? Wanneer gebruik je flashbacks en flashforwards, welk verteltempo past bij welk verhaal?

In Plot aandacht voor de volgende vragen: wat is een plot, wat betekent het voor het schrijfproces, voor de personages, het perspectief en de scèneopbouw, en hoe kom je van plotten naar schrijven?
Prijs: € 16,99
Aantal pagina’s 128
ISBN: 9789045706221

In Ruimte gaat Stiller in op de verschillende manieren waarop je settings en ruimtes kunt gebruiken om je verhaal te vertellen. Wat voor rol kan de ruimte (binnen- en buitenruimte, landschap, omgeving) spelen in verhalen? Hoe kun je ruimte als dramatische factor gebruiken in je verhaal? En hoe doe je onderzoek naar die ruimte?
Prijs: € 16,99
Aantal pagina’s: 128
ISBN: 9789045706207

Omslag Tijd - Louis Stiller
Tijd
Louis Stiller
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas/Contact (2022)
ISBN: 9789045706184
144 pagina's
Prijs: € 16,99

Op de homepage van haar website introduceert schrijfster, scenarist en journalist Kathleen Vereecken zichzelf als volgt: ‘Ik ben geboren met heimwee naar mensen en tijden die ik nooit gekend heb. Ik zoek ze op, dompel me onder. Binnen de krijtlijnen van wat we weten, vertel ik een verhaal dat had kunnen zijn. Vanuit de marge van de grote geschiedenis, want daar kolkt en bruist het echte leven.’

Het heeft even geduurd voordat zij van de pen kon leven, maar nadat ze jaren een weinig inspirerende kantoorbaan had, is haar dit uiteindelijk toch gelukt.Inmiddels heeft zij een aantal grote prijzen gewonnen met haar jeugdromans waarin ze feit en fictie verwerkt.

In recensies wordt steevast de manier geprezen waarop Vereecken zich in haar romans verplaatst in personen uit een voorbije tijd, haar hoofdpersonen.

Nu is onlangs bij De Geus haar tweede roman voor volwassenen verschenen, Margriete, dat gaat over de zus van de gebroeders van Eyck, de schilders van het Lam Gods dat in 1432 werd voltooid. Het biedt een vrouwelijke blik op de geschiedenis van dit beroemde schilderij en het Gent van de late middeleeuwen.

 

 

.

 

 

Margriete
Kathleen Vereecken
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus (2022)
ISBN: 9789044546927
256 pagina's
Prijs: € 21,99

Recent

Meekijken van proloog tot bezemwagen
25 mei 2024

Meekijken van proloog tot bezemwagen

Over 'Het grote wielrenboek' van Susanne Roos
Literatuur als instrument voor zelfontdekking
22 mei 2024

Literatuur als instrument voor zelfontdekking

Over 'Hij/hem – Een ABC van regenboogboeken' van Redactie: Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens
Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe
21 mei 2024

Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe

Over 'Meisje ontmoet jongen ' van Ali Smith
Zwijgen als vorm van zelfbehoud
20 mei 2024

Zwijgen als vorm van zelfbehoud

Over 'Wat wij verzwijgen' van Aisha Dutrieux