Oogst week 43

Door Ingrid van der Graaf

Deze week drie vertaalde boeken waaronder een herdruk van de Russische Nobelprijswinnaar 2015 Svetlana Alexijevitsj, over Tsjernobyl. Van de Mexicaanse schrijver Emiliano Monge een boek over het harde leven  op de dorre hoogvlakten van Mexico, uitgegeven bij de Wereldbibliotheek. De Duitse schrijver Frank Witzel schreef een mix van fictie en werkelijkheid met zijn boek Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Arm Fraction bedacht. En van eigen bodem de nieuwste roman van Karin Giphart, De gijzelaar.

Svetlana Alexijevitsj (1948) is auteur en onderzoeksjournaliste. Zij schreef onder meer Het einde van de Rode Mens en De oorlog heeft geen vrouwengezicht. In 2000 werd zij vervolgd door het Loekasjenko-regime en vluchtte naar West-Europa vluchten. Sinds 2012 woont ze weer in Wit-Rusland.

Wij houden van Tsjernobyl is een getuigenissen boek en het eerste dat de persoonlijke verhalen vertelt van deze ramp. Dertig jaar na de kernramp woont er nog steeds bijna niemand, omdat de risico’s voor de volksgezondheid te groot zijn. Alexijevitsj interviewde drie jaar lang honderden mensen wier levens door de ramp werden geraakt zoals: dorpelingen, kinderen, brandweermannen, schoonmakers, nucleaire wetenschappers, politici en ook mensen die naar Tsjernobyl zijn verhuisd na het incident. Uit al die verschillende stemmen ontstaat het onwaarschijnlijke beeld van een post-apocalyptische wereld, vol angst, boosheid en onzekerheid die voortduurt tot de dag van vandaag. Een belangrijk werk en indringend in zijn emotionele zeggingskracht.

Omslag Wij houden van Tsjernobyl - Svetlana Alexijevitz
Wij houden van Tsjernobyl
Svetlana Alexijevitz
Vertaling door: Arjen Uijterlinde en Jos Vonhoff
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023498827
320 pagina's
Prijs: € 29,90

De rauwe hemel is het enige in het Nederlands vertaalde boek van de in Mexico city geboren schrijver Emiliano Monge.

De roman werd in 2012 uitgegeven door de Spaanse uitgever Sexto Piso. Tegenwoordig woont hij in Barcelona en wordt gezien als een van de belangrijkste Latijns-Amerikaanse schrijvers.

Ten grondslag aan het boek ligt de immer brandende zon en het onophoudelijk geweld die het bestaan op de dorre hoogvlakten van Mexico bepalen. De dagelijkse strijd tegen de elementen en tegen elkaar is het enige wat het leven er een zekere waarde geeft. De rauwe hemel gaat over dit harde bestaan in de geschiedenis van het hoofdpersonage, de oude Germán Alcantara Carnero. Het speelt in een niet bestaande plaats in Mexico. Over de vlucht van een paar jongens naar het buitenland, de gevolgen van een eindeloze oorlog, de verdwijning van een meisje en de overpeinzingen van een moordenaar; gebeurtenissen die het leven van Carnero hebben bepaald. Zijn levensverhaal en dat van zijn lotgenoten hebben één rode draad: de cirkel van geweld, waar niet aan te ontsnappen is.

Omslag De rauwe hemel - Emiliano Monge
De rauwe hemel
Emiliano Monge
Vertaling door: Heijo Alting en Brigitte Coopmans
Verschenen bij: De Werledbibliotheek
ISBN: 9789028426047
256 pagina's
Prijs: € 24,95

Frank Witzel (1955) is schrijver, illustrator, radiomaker en muzikant. Hij schreef romans, non-fictie en poëzie en won met Hoe een manisch-depressieve tiener in de zomer van 1969 de Rote Armee Fraktion bedacht de Deutscher Buchpreis 2015, de belangrijkste literaire prijs in Duitsland.

Deze groots opgezette literaire reconstructie van een tijdperk dat eindigt in 1989, kwam deze maand in Nederland uit. Met Hoe een manisch-depressieve tiener schreef Frank Witzel een omvangrijk werk over de geschiedenis van de Duitse Bondsrepubliek na de Tweede Wereldoorlog tot aan de val van de Muur. Deze geschiedenis trok hij naar zich toe door die door de ogen van een tobbende tiener te aanschouwen. Als lezer zit je direct naast de dertienjarige jongen, ga je mee in de achtbaan van zijn belevenissen en kijk je met de volwassen geworden jongeman mee als hij terugblikt. Witzel neemt de complete geschiedenis van de popmuziek erin mee, de drugs, het katholicisme met zijn martelaren, de filosofie van Nietzsche tot Derrida, de politiek, van de nazistische naweeën tot de Duitse herfst, Amerikaanse tv-series en allerlei naoorlogse iconen. Daardoorheen speelt de eerste verliefdheid van een jongen die alles probeert te begrijpen en alleen maar het goede wil doen. Een fantastische verstrengeling van geschiedenis en fictie en van stemmingen die de oude Bondsrepubliek weer tot leven brengt.

Omslag  -
Vertaling door: Josephine Rijnaarts & Ard Posthum
Verschenen bij: Lebowski
ISBN: 9789048833146
800 pagina's
Prijs: € 24,99

Van Karin Giphart debuteerde in 2005 met Maak me blij. Waarna Iets tussen broer en zus, verscheen aover de liefde voor één vrouw van twee mensen en de verhalenbundel Het gouden uur. Naast het schrijven maakt Karin muziek. Met haar debuut kwam  in 2005 ook haar eerste cd  And she bites uit. Zowel in haar leven als in haar (songt)teksten staat de vrouwenliefde centraal.

Haar nieuwste boek, De gijzelaar is een roman waarin een succesvol traumatherapeute, Jowi Groenendijk, de weg kwijt raakt. Zij is gespecialiseerd in psychische schade bij asielzoekers en heeft een nieuwe praktijk geopend in Groningen, bij Ter Apel. Maar er is iets waardoor ze zichzelf niet meer kent en de mensen in haar omgeving afsnauwt en op afstand houdt. Ze overweegt ermee te stoppen. Tot ze op Eerste Kerstdag een telefoontje krijgt van een voormalig cliënt. Hij wil dat ze onmiddellijk naar Ter Apel komt. Hij zegt dat zij de enige is die kan helpen. En ze gaat. Wat zich daar afspeelt kan alleen door de lezer zelf onthuld worden. Een boek voor bij de houtkachel.

 

 

 

Omslag De gijzelaar - Karin Giphart
De gijzelaar
Karin Giphart
Verschenen bij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046821336
208 pagina's
Prijs: € 17,99

Recent

Meekijken van proloog tot bezemwagen
25 mei 2024

Meekijken van proloog tot bezemwagen

Over 'Het grote wielrenboek' van Susanne Roos
Literatuur als instrument voor zelfontdekking
22 mei 2024

Literatuur als instrument voor zelfontdekking

Over 'Hij/hem – Een ABC van regenboogboeken' van Redactie: Eric de Rooij, Coen Peppelenbos en Doeke Sijens
Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe
21 mei 2024

Hedendaags liefdesverhaal gebaseerd op een mythe

Over 'Meisje ontmoet jongen ' van Ali Smith
Zwijgen als vorm van zelfbehoud
20 mei 2024

Zwijgen als vorm van zelfbehoud

Over 'Wat wij verzwijgen' van Aisha Dutrieux