Oogst week 41

Door Marijn Sikken

Hoe een boek een schrijver overkomt, is altijd interessant om over te lezen. Voor Tabac liet Gerda Dendooven, die eerder de kinderboeken Voor mama en Stella schreef, beiden bedoeld voor een jonger publiek, inspireren door een krantenbericht. Het resultaat is een road novel over een jonge vrouw die met een oude(re) man onderweg is. Is het een vlucht of een reis? Hoe goed kennen ze elkaar? ‘Over liefde en terreur,’ meldt het omslag onder meer. Klinkt intrigerend!

Omslag Tabac - Gerda Dendooven
Tabac
Gerda Dendooven
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021408200
200 pagina's
Prijs: € 18,99

Tuin is de tweede roman van Vincent Van Meenen, die in 201 debuteerde met de roman Licht en Geluid. Van Meenen zette zichzelf op de literaire kaart door in 2012 de jongerenschrijfwedstrijd Write Now! te winnen en daarna op diverse plaatsen op te treden. Waar Licht en geluid evenals het boek van Dendooven wordt aangeduid als (literaire) road novel lijkt Van Meenens jongste zich meer op een plaats af te spelen: een man ontdekt een schitterende tuin, raakt eraan verknocht, tot hij ontdekt dat er iets niet klopt – wat nu? Een fabelachtige vertelling met kafkaëske trekjes, belooft de flap. Wij zijn benieuwd!

Omslag Tuin - Vincent Van Meenen
Tuin
Vincent Van Meenen
Verschenen bij: Nijgh & Van Ditmar
ISBN: 9789038803906
128 pagina's
Prijs: € 18,50

Nog een tweede boek van een jong talent uit de Write Now! stal: Het leven zelf van Roelof ten Napel. Ten Napel stond twee keer in de finale van de schrijfwedstrijd die lezend Nederland onder meer Maartje Wortel bracht, debuteerde in 2014 met Constellaties en ontving in het jaar daarop het C.C.S. Crone-stipendium van de gemeente Utrecht. Eigenlijk is de eerste zin van de aankondiging al genoeg om deze lezer te overtuigen: ‘Het verhaal van een jongen die plotseling begon te zinken – en de mensen die hem zagen gaan.’
En wat een schitterend omslag!

Omslag Het leven zelf - Roelof ten Napel
Het leven zelf
Roelof ten Napel
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025444006
144 pagina's
Prijs: € 17,99

Recent

16 oktober 2018

Een doolhof van gedachten

Over 'De rover' van Robert Walser
15 oktober 2018

Ervaringen van een gewezen grenswachter

Over 'De streep wordt een rivier' van Francisco Cantú
12 oktober 2018

Gedichten als beeldhouwwerken

Over 'Nachtboot' van Maria Barnas
11 oktober 2018

Een breekbaar geluk

Over 'Een soort geluk' van Peter Abelsen