Oogst week 41 – 2022

Door Anky Mulders

Skye Cleary, filosoof, schrijver en spreker, heeft haar leven gewijd aan het populariseren van het werk van Simone de Beauvoir, een van de belangrijkste filosofen uit de twintigste eeuw en nog steeds populair. Uitgeverij Ten Have heeft nu Cleary’s eerste in het Nederlands vertaalde boek uitgegeven: Wat zou Simone de Beauvoir doen? – Gids voor een authentiek leven.

Cleary roept op om in de geest van De Beauvoir authentiek te leven en schrijft: ‘De Franse existentiefilosoof Simone de Beauvoir zag authenticiteit als een fundamenteel aspect van de zin van het leven. Maar ze bedoelde er iets heel anders mee dan de bekende parade van gemeenplaatsen over trouw zijn aan een zuivere vorm van jezelf. (…) Voor De Beauvoir gaat “existentie vooraf aan essentie”, wat betekent dat ons bestaan (onze existentie) er eerst is en dat we de rest van ons leven bezig zijn met het vormgeven van wie we zijn (onze essentie). (…) In haar hele oeuvre (…) schetst ze de mogelijkheid van een authentiek leven waarin herkend wordt dat we altijd in relatie staan tot anderen.’

De Beauvoir had ook moeite met het vinden van zichzelf en haar weg, net als veel mensen heden ten dage. Cleary maakt authenticiteit inzichtelijk met thema’s als romantiek, liefde en vriendschap, huwelijk en kinderen en de dood, en laat zien dat de lessen van De Beauvoir nog steeds geldig zijn.

Omslag Wat zou Simone de Beauvoir doen? - Gids voor een authentiek leven - Skye C. Cleary
Wat zou Simone de Beauvoir doen? - Gids voor een authentiek leven
Skye C. Cleary
Vertaling door: Karl van Klaveren en Indra Nathoe
Verschenen bij: Ten Have
ISBN: 9789025908386
240 pagina's
Prijs: € 22,99

Flessenhart wordt door schrijver Robert Schuit van het boek als korteverhalenroman (kvr.) betiteld. Hij noemt het een nieuw literair genre dat hij uitvond toen hij onder de naam Joubert Pignon drie eerdere boeken schreef.

In Flessenhart heet zijn grote liefde rosé, zonder hoofdletter, en zij wordt vergezeld door defaitisme en sigaret. De schrijver wil graag een beter mens worden en boven zijn verlangens en angsten uit komen. Uiteindelijk lijkt dat te lukken – hij beleeft een verrassend happy end – maar voor het zover is gaat Schuit gebukt onder verlangen naar liefde en vrouwen en verdriet om verloren liefdes. Bovendien beheerst de angst dat zijn zieke vader zal overlijden hem.

Hij verlaat zijn lege huis, zwerft langs kringloopwinkels, door lege stations en door Brussel. Voor hij zijn nieuwe leven vindt, wordt hij zowel geholpen als tegengewerkt door oude vrienden, vrouwen, een dominee en zijn vader. Schuit beschrijft het allemaal absurdistisch en realistisch tegelijk.
Robert Schuit is behalve schrijver ook tekenaar van cartoons.

Omslag Flessenhart - Robert Schuit
Flessenhart
Robert Schuit
Verschenen bij: Jurgen Maas
ISBN: 9789083210858
220 pagina's
Prijs: € 20,99

Suzanna Jansen werd vooral bekend met haar bestseller Het pauperparadijs, handelend over haar familiegeschiedenis in Veenhuizen, waar eind negentiende eeuw een kolonie voor de opvang en heropvoeding van wezen, armen en landlopers gevestigd was en die later een penitentiaire inrichting werd. In De omwentelingof de eeuw van de vrouw vertelt Jansen verder over Betsy, haar moeder, geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen bij wet nog steeds als handelingsonbekwaam werden beschouwd.

Jansen vertelt via het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en van zichzelf over de maatschappelijke ontwikkeling en de vrouwenemancipatie. Ook in de voorbije eeuw werden vrouwen nog geacht ondergeschikt en dienstbaar te zijn en genoegen te nemen met minder loon dan mannen ontvingen, al of niet voor hetzelfde werk. Blijven werken na het huwelijk werd voor vrouwen veelal onmogelijk en als ongewenst beschouwd.

Het kostte vrouwen veel strijd en tijd zich daaraan te ontworstelen. Toch was ‘de omwenteling’ niet te stuiten. Honderd jaar na Betsy’s geboortejaar hebben vrouwen meer rechten en is hun wereld niet meer beperkt tot keuken en huiskamer. Jansen toont aan dat de omwenteling traag tot stand is gekomen en dat de huidige genderverhoudingen in de emancipatie hun wortels hebben.

 

Omslag De omwenteling - of de eeuw van de vrouw - Suzanna Jansen
De omwenteling - of de eeuw van de vrouw
Suzanna Jansen
Verschenen bij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026355493
272 pagina's
Prijs: € 22,99

Recent

Originele manier van vertellen van een tof wijf
24 juni 2024

Originele manier van vertellen van een tof wijf

Over 'Het leven is geen ponykamp' van Geraldine Suijkerbuijk
Soms moet je je gedachten poetsen
22 juni 2024

Soms moet je je gedachten poetsen

Over 'De weg naar morgenochtend' van Joke van Leeuwen
Verrassende en wijsgerige roman
21 juni 2024

Verrassende en wijsgerige roman

Over 'Over het zwijgen' van Roelof ten Napel
Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers