Oogst week 4

door Ingrid van der Graaf

Deze week kwam er een bundeling journalistieke verhalen uit de Afro-Amerikaanse wereld bij de redactie binnen, twee dichtbundels en de debuutroman van George Orwell in vertaling.

Journalist en schrijver Christine Otten reisde in 2011 naar Amerika, aangespoord door haar toen 11-jarige zoon die met een documentaire over de achtergrond van hiphop en waarin de dichter Umar Bin Hassan een rol speelde, thuiskwam. Otten raakte geïnteresseerd in de dichter en wilde hem interviewen, daarbij wilde ze toch altijd al naar Amerika. De eerste vrucht van die reis werd De laatste dichters (2004). Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf is een (journalistieke) verzameling verhalen die aansluiten of voortkomen uit haar reizen naar Amerika in de afgelopen zeventien jaar.

In Harlem maakte ze kennis met de legendarische dichtersgroep uit de black powertijd, The Last Poets. Ze reisde o.a. naar Detroit en New Orleans waar ze verschillende levensverhalen optekende en raakte betrokken bij de Afro-Amerikaanse wereld. Deze contacten en verhalen veranderden niet alleen haar kijk op Amerika, maar heeft ook haar werk zeer beïnvloed. Denk aan haar boek We hadden liefde, We hadden wapens, (2016) over de Amerikaanse (zwarte) burgerrechtenbeweging.

 

Omslag Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf - Christine Otten
Als ik naar jou kijk, zie ik mezelf
Christine Otten
Vertellingen vanuit zwart Amerika
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045035260
184 pagina's
Prijs: € 19.99

De Vlaming Maarten Inghels (1988) is dichter, schrijver en coördinator van De Eenzame Uitvaart te Antwerpen. Hij debuteerde in 2008 met de bundel Tumult als zeventiende deeltje in de Sandwich-reeks onder redactie van Gerrit Komrij. In 2011 volgde zijn tweede dichtbundel Waakzaam. Bloemlezingen uit die twee dichtbundels werden gepubliceerd in het Engels en het Duits. Ook schreef hij een roman, het goed onthaalde De handel in emotionele goederen en het literaire non-fictieboek Een landloper op batterijen.

In zijn nieuwe bundel Contact verbindt Inghels nieuwe poëzie, beeld en performance met elkaar. Sommige gedichten in de bundel zijn ontstaan tijdens zijn Stadsdichterschap voor Antwerpen (2016-2018), maar meer dan de helft is nieuw werk. Contact is rijk geïllustreerd met foto’s van Dries Segers, waarin poëzie, beeld en performance, als een samensmelting met elkaar zijn verbonden.

Omslag Contact - Maarten Inghels
Contact
Maarten Inghels
Verschenen bij: De Bezige Bij
ISBN: 9789023454779
304 pagina's
Prijs: € 24.99

Deze week verscheen Birmaanse dagen, de debuutroman van George Orwell. Ooit was Orwell politieagent in Birma. In deze roman presenteert Orwell een verwoestend beeld van het Britse kolonialisme, gebaseerd op zijn ervaringen uit die tijd. Van de achterkant van de roman de volgende beschrijving van het boek:

‘De Engelse houthandelaar Flory behoort tot de kleine blanke elite in het stadje Kyauktada in Opper-Birma. In de verzengende tropenhitte wordt hij steeds meer bevangen door walging van zichzelf en de andere Britten die hun dagen verdoen in de Europese club – hét broeinest van de koloniale onderdrukking van de Birmanen.
Als Elizabeth Lackersteen haar oom komt bezoeken, ziet Flory in haar een mogelijkheid om te ontsnappen uit zijn isolement, maar hij is niet bedacht op de sluwe intriges van U Po Kyin, een plaatselijke magistraat, de jaloezie van een voormalige maîtresse en bovenal het kille opportunisme van Elizabeth.’

 

Omslag Birmaanse dagen - George Orwell
Birmaanse dagen
George Orwell
Vertaling door: Anneke Brassinga
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029519854
352 pagina's
Prijs: € 19.99

Huub Beurskens (1950) ontving voor zijn poëzie onder meer de Herman Gorterprijs (1991), de VSB Poëzieprijs (1995) en de Jan Campertprijs (1996). In 2017 verscheen zijn roman Eindeloos eiland die werd genomineerd voor de ECI Literatuurprijs.

De titel van zijn onlangs verschenen dichtbundel Gedurig nader is ontleend aan een stichtelijk embleem van de dichter en kunstenaar Jan Luyken (1649-1712) uit 1711.
In plaats van bij het besef van de vergankelijkheid van onze dagen afstand te nemen van de ‘ijdelheid’ van het aardse leven, probeert Beurskens juist voortdurend dichterbij dat ene en enige leven op aarde te komen, dat door geen God, maar door de mens zelf verstoord en vernield wordt.

Volgens de uitgever zou Beurskens het liefst ‘tot in lengte van dagen kraaiend willen schommelen en daarbij de aarde zien draaien. Dat begeerde plezier is in elk geval te vinden in de taal van de gedichten in deze bundel, want die is gedurig in beweging, in allerlei vormen, nu eens zacht vloeiend, dan staccato, zwenkend of golvend, waarbij wat gezegd wil zijn niet zozeer beoogd is, maar veeleer als terloops ontstaat.’

 

Omslag Gedurig nader - Huub Beurskens
Gedurig nader
Huub Beurskens
Verschenen bij: Koppernik
ISBN: 9789492313461
56 pagina's
Prijs: € 16,50

Recent

Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse
Wijsbegeerte of reisbegeerte
10 juni 2024

Wijsbegeerte of reisbegeerte

Over 'Onder een andere hemel ' van Joke Hermsen
Moederkloek
8 juni 2024

Moederkloek

Over 'Roversjong' van Jef Aerts