Oogst week 4

Door Ingrid van der Graaf

Deze week betreft de oogst twee dichtbundels en twee vertaalde werken; non-fictie van de Finse Ari Turunen (1966) en een verhalenboekwerk (420 p.) van de Engelse schrijver Stuart Evers (1976).
Turunen heeft zich gespecialiseerd in de geschiedenis van menselijke gewoontes. Voor zijn afstudeerscriptie (sociologie en politicologie) deed hij onderzoek naar het wereldbeeld van verschillende culturen en hun opvattingen over elkaar. In Weet je wel wie ik ben? gaat hij terug naar de oorsprong van de arrogantie. Volgens Turunen ligt arrogantie ten grondslag aan de grootste catastrofes door mensenhand veroorzaakt. Van klimaatveranderingen tot financiële crises, het zijn bijna altijd gevolgen van keuzes gemaakt vanuit de eigendunk van onze machthebbers.
Zo werd in de jaren dertig in de Sovjet-Unie van de een op de andere dag besloten dat de stroomrichting van alle rivieren in Siberië moest worden omgekeerd. En wie kent de uitspraak van John Lennon die op het hoogtepunt van zijn succes met The Beatles meende: ‘We zijn op dit moment populairder dan Jezus’. Of wat te denken van de Spaanse koning Filips III die overleed door verbranding terwijl hij bij de open haard zat. Alleen maar omdat zijn hofhouding niet snel genoeg de bediende kon vinden wiens taak het was om de stoel van de vorst te verplaatsen. Turunen schrijft humoristisch over ontwikkelingen in de geschiedenis aan de hand van menselijke hoogmoed. Daarbij geeft hij tips voor wat te doen als een en ander je naar het hoofd stijgt. Een zeer nuttig boek voor wie hoogmoed (komt voor de val) eens goed belicht wil zien.

 

Omslag Weet je wel wie ik ben? - Ari Turunen
Weet je wel wie ik ben?
Ari Turunen
Vertaling door: Annemarie Raas
De geschiedenis van de arrogantie
Verschenen bij: Singel Uitgeverijen
ISBN: 9789038802060
208 pagina's
Prijs: € 18.50

Tonnus Oosterhoff debuteerde in 1990 met de gedichtenbundel Boerentijger, waarvoor hij de C. Buddingh’-prijs kreeg. In 1991 volgde zijn prozadebuut met Vogelzaken (verhalen) en in 1993 zijn tweede dichtbundel De ingeland. In 2012 werd Oosterhof gelauwerd met de P.C. Hooftprijs. Hij is een dichter die ook tekent, films maakt en proza schrijft – alles met dezelfde soepele grilligheid en humor.Vorige week verscheen zijn achtste dichtbundel Ja Nee.
In deze bundel ontrafelt Oosterhoff de werkelijkheid om deze vervolgens weer net even anders in elkaar te zetten. In Oosterhoffs universum zijn twee fietsers God en Noodlot tegelijk en kun je katten niets leren maar alleen iets afleren.
Elk gedicht is een spel met taal, klank en realiteit, soms eenvoudig, dan weerbarstig en explosief. De dichter brengt je naar de hemel, en daarna mag je het zelf uitzoeken.
Na zijn bejubelde roman Op de rok van het universum geeft Oosterhoff opnieuw blijk van zijn volstrekte oorspronkelijkheid als dichter, zoals hij die eerder liet zien in alom geprezen bundels als Ware grootte en Leegte lacht.

 

 

Omslag JA NEE - Tonnus Oosterhoff
JA NEE
Tonnus Oosterhoff
Verschenen bij: Bezige Bij, De
ISBN: 9789023454861
96 pagina's
Prijs: € 17.99

Deze verhalenbundel van Stuart Evers bevat twaalf hartverscheurende verhalen waarin de band tussen ouders en hun kinderen centraal staat. Nadat een komiek overlijdt, proberen zijn vrouw en zoon hem levend te houden door elkaar steeds maar weer zijn grappen te vertellen. In een kroeg bereidt een man gespreksstof voor, zodat hij het met zijn beste vriend vooral niet over het overlijden van diens kind hoeft te hebben. En er is een vader die gruwelijk wraak neemt op de belagers van zijn homoseksuele zoon.
Genadeloos eerlijk, liefdevol en met gevoel voor humor schrijft Evers over de relaties die ons vormen, over onuitgesproken angsten en diepste verlangens.

Schrijver Teju Cole las het boek en is van mening dat gevatheid een precisiewapen is en dat Stuart Evers dat wapen goed hanteert. ‘Het is een van de grappigste en meest ontroerende boeken die ik in lange tijd heb gelezen.’

Omslag Het zit in de familie - Stuart Evers
Het zit in de familie
Stuart Evers
Vertaling door: Hester Tollenaar Arthur Wevers
Verschenen bij: Podium b.v. Uitgeverij
ISBN: 9789057597893
424 pagina's
Prijs: € 22.50

Van Paul Meeuws (1947) verschenen gedichten in Tirade, Dietsche Warande & Belfort en de Poëziekrant. Hij publiceerde twee verhalenbundels en een schoolboek over kunst en cultuur.
De geluiden is zijn debuutbundel en gaat met name over muziek. Muziek vergezelt ons, ons hele leven van geboorte tot dood. In een viertal langere gedichten beschrijft Paul Meeuws de effecten hiervan, vanaf de eerste keer dat we onze naam horen tot en met het allerlaatste vogelgezang als de definitieve stilte intreedt. In de tweede afdeling, ‘Nocturnes’, houden nachtelijke geluiden een ouder echtpaar uit de slaap; ze hebben een impact op die twee die de ene keer verzoenend, de andere keer vervreemdend werkt. De bundel sluit af met gedichten over zijn muzikale vader. Waarvan hier enkele strofen.

Naast je is het stil.
Tussen haar wimpers glanst haar wakend oog
en lipleest ingespannen jouw profiel.

Wat je almaar slapelozer met haar deelt
is een restant van wat de nacht ooit was.
Het donker laat je niet meer toe als vroeger.

 

Omslag De geluiden - Paul Meeuws
De geluiden
Paul Meeuws
gedichten
Verschenen bij: Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028426887
64 pagina's
Prijs: € 19.99

Recent

16 augustus 2022

De toekomst woont niet meer op dit adres

Over 'Een onverwachte broederschap' van Amin Maalouf
12 augustus 2022

Hoop op vertaling: De hoedsters

Over 'Les Gardiennes' van Ernest Pérochon
9 augustus 2022

Reis zonder bestemming

Over 'Mercier en Camier' van Samuel Beckett