Oogst week 39

Door Carolien Lohmeijer

Het verlangen naar een vruchtbare vallei in het noorden was lang geleden geboren nadat het volk, toen nog als Khoisan bekend, door blanke mannen met vuurwapens was verdreven uit de Kaap – daar waar Afrika ten einde gaat, daar waar ze sinds heugenis als nomaden hadden geleefd. Hun eerste trektocht, meer een vlucht, voerde hen met hun kuddes dwars door de Noordelijke Kaap, om pas maanden later vlak onder de Oranjerivier tot stilstand te komen. In de rustplaats, die de naam Pella droeg, werd in 1825 Hendrik geboren en daar waakte hij als herdersjongen over de geiten van het volk. De familieclans, die zich allen Witboois noemden omdat ze grootvader Kido Witbooi als kapitein erkenden, rustten vele jaren uit, totdat Kido opnieuw aandrang voelde met het volk verder te trekken. Er waren opnieuw en steeds vaker blanke mannen in de buurt gesignaleerd, met modernere vuurwapens dan voorheen.’ 

Die blanke mannen zijn Duitsers die in 1884 het huidige Namibie willen bezetten. In 1904 weet de tachtigjarige Hendrik Witbooi alle Afrikaanse stammen te verenigen. Hij zal de geschiedenis in gaan als een van de grootste vrijheidsstrijders die Afrika heeft gekend. Conny Braam schreef deze heroïsche geschiedenis – kijkend door de ogen van Hendrik Witbooi, die vele honderden brieven in het Kaap-Hollands naliet.
Met overzichtskaartje!

Omslag Ik ben Hendrik Witbooi - Conny Braam
Ik ben Hendrik Witbooi
Conny Braam
Verschenen bij: Uitgeverij Atlas Contact
ISBN: 9789025447182 
384 pagina's
Prijs: € 19,99 

Naast de enorme hoeveelheid dichtbundels, romans, verhalen en vertalingen die hij schreef, verzond dichter-scheepsarts J.Slauerhoff vanuit de hele wereld ook vele brieven. Aan studievrienden, geliefden, literaire vrienden en vriendinnen, uitgevers, collega-artsen en familieleden.
Voor het eerst is nu een bloemlezing uit die brieven verschenen. Samensteller Hein Aalders nam brieven op die Slauerhoff schreef vanaf zijn studententijd tot aan zijn sterfbed in 1936. Een varend eiland leest daardoor als een biografie.

Volgens Joost van der Vleuten heeft Slauerhoffs werk ‘bij benadering niet de aandacht gekregen van literatuurwetenschap en -kritiek die het verdient.’ Deze bloemlezing is daar een mooi antwoord op.

Hein Aalders is hoofdredacteur van De Parelduiker en bracht recent ook het brievenboek van Heere Heeresma Bleib Gesund! uit.

Omslag Een varend eiland - J. Slauerhoff
Een varend eiland
J. Slauerhoff
Serie Privé Domein
Verschenen bij: Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN: 9789029500005
456 pagina's
Prijs: € 29,99

Michiel van Kempen (1957) is bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren. Hij heeft romans, essays en verhalenbundels geschreven en is een kenner van de Surinaamse en Antilliaanse poëzie.
Zijn nieuwe boek is de lijvige biografie van Albert Helman (1903-1996), de auteur van o.a. De stille plantage, Zuid-Zuid-West en De laaiende stilte.
Maar Helman was niet alleen maar schrijver, hij was ook onderwijzer, musicus, journalist, diplomaat, minister in Suriname, had een rol in het verzet, nam deel aan de Spaanse Burgeroorlog en was bevriend met vele nationale en internationale grootheden. Over zijn tijd in Spanje schreef Helman De sfinx van Spanje.

 

Omslag Rusteloos en overal - Michiel van Kempen
Rusteloos en overal
Michiel van Kempen
Het leven van Albert Helman
Verschenen bij: Uitgeverij In de Knipscheer
ISBN: 9789062659258
864 pagina's
Prijs: € 45,-

‘Als reactie op mijn advertentie stond op een ochtend een roerloze jongeman op de drempel van mijn kantoor, want het was zomer en de deur stond open. Ik zie die gedaante nog voor me — kleurloos keurig, deerniswekkend fatsoenlijk, ongeneeslijk troosteloos! Het was Bartleby.’

Bartleby blijkt niet wie hij lijkt. Doet hij in eerste instantie alles wat hem wordt gevraagd, later weigert hij alles, maar dan ook alles!
Melville is vooral bekend van zijn beroemde boek Moby Dick, de novelle over Bartleby zou gaan over de vrije wil, over klinische depressie, over protest, over de moderne maatschappij, over nee durven zeggen, over verhalen vertellen, over eenzaamheid, over opstand.

Oordeel zelf! Of wacht de recensie af.

Omslag Bartleby - Herman Melville
Bartleby
Herman Melville
Vertaling door: Rosalien van Witsen
Illustraties: Charlotte Schrameijer
Verschenen bij: Uitgeverij Atheneum
ISBN: 9789025304195 
96 pagina's
Prijs: € 7,99

Recent

Een schitterende lawine van woorden
16 juli 2024

Een schitterende lawine van woorden

Over 'Londen' van Louis-Ferdinand Céline
Wat staat mij als dichter te doen
15 juli 2024

Wat staat mij als dichter te doen

Over 'De verliefde engel' van Bart Koubaa
Een vogel per maand
13 juli 2024

Een vogel per maand

Over 'Dit gaat nooit voorbij   ' van Octavie Wolters
Liefde, cultuur en macht
11 juli 2024

Liefde, cultuur en macht

Over 'Het monster van Sint Helena' van Albert Sánchez Piñol
Gynaecologisch verzet op de plantage
10 juli 2024

Gynaecologisch verzet op de plantage

Over 'Waar we gaan is nacht' van Tracey Rose Peyton