Oogst week 38

door Carolien Lohmeijer

Lovende kritieken in uiteenlopende media kreeg Wytske Versteeg (1983) over haar romans Quarantaine, Boy (BNG Literatuurprijs) en De wezenlozen. Voor haar non-fictie boek Dit is geen dakloze (2008) werd ze genomineerd voor de Jan Hanlo Essayprijs Groot.
Ze heeft gepubliceerd in o.a. De Correspondent, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Opzij.

Haar nieuwste roman Grime gaat over drie vrienden die samen werkten aan een film. Een van hen, Nino, wordt verliefd op Suyin, maar zij is in de ban van de charismatische Michael Wallerstadt, Nino’s jeugdvriend en grote voorbeeld. Jaren later probeert Nino erachter te komen wat er precies is gebeurd tijdens hun laatste maanden samen. Maar in een zoektocht waarin niets is wat het lijkt te zijn, verliest hij zijn eigen leven steeds verder uit het oog.

Omslag Grime - Wytske Versteeg
Verschenen bij: Uitgeverij Querido
304 pagina's
Prijs: € 18,99

Elke week verschijnen in NRC Next de handgetekende en geschreven stripcolumns van Renske de Greef (1984) onder de naam ‘Renske Stript’.

‘Renske de Greef gidst u wekelijks langs de valkuilen van het moderne leven’ staat er daar bij haar columns. Zij zijn het waard dat meer mensen kennis maken met haar originele columns. In Waarom ik mensen niet in mootjes hak zijn deze stripcolumns gebundeld. Van urgente vragen over seksisme en gender tot lichtvoetige bespiegelingen over sociale omgangsvormen en de ongemakken van het moderne leven.

Omslag Waarom ik mensen niet in mootjes hak - Renske  de Greef
Verschenen bij: Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar
128 pagina's
Prijs: € 19,99

Eva Meijer (1980) is filosoof, schrijver, singer-songwriter en beeldend kunstenaar.

Voor Eva Meijer bestaat de wereld uit menselijke dieren en niet-menselijke dieren. In De soldaat was een dolfijn bespreekt zij waarom en hoe we anders met niet-menselijke dieren kunnen gaan samenleven. Kunnen we ze als medeburgers gaan zien of als soevereine volkeren, en kunnen we een democratie met verschillende soorten organiseren? Wat is rechtvaardig, en wat willen zij eigenlijk?

Meijer debuteerde in 2011 met Het schuwste dier. Twee jaar later verscheen Dagpauwoog en in 2016 publiceerde zij Dierentalen, een populair wetenschappelijk boek over talen van niet-menselijke dieren. Haar derde roman Het vogelhuis verscheen in september 2016.

Omslag De soldaat was een dolfijn - Eva Meijer
Verschenen bij: Uitgeverij Cossee
272 pagina's
Prijs: € 15,00

Met Mijn grote appartement won Christian Oster (1949) in 1999 de prestigieuze Franse prijs de Prix Médicis. Nu, ruim 18 jaar later is het in Nederland verschenen in de Franse reeks van uitgeverij Vleugels in een vertaling van Kiki Coumans en Katrien Vandenberghe.

Oster debuteerde in 1989, zijn romans gaan vaak over hetzelfde thema: een man die sinds kort alleenstaand is, wil zijn leven een nieuwe wending geven en ontmoet een vrouw. Zo ook in In de trein in 2015 hier op Literair Nederland door Albert Hogeweij gerecenseerd.

‘Met Jean Echenoz, Jean-Philippe Toussaint en Christian Gailly wordt Christian Oster gerekend tot een stroming binnen de Franse literatuur die wordt gekenmerkt door minimalistische intriges, grote aandacht voor stijl en een zekere droge humor.’

 

Omslag Mijn grote appartement - Christian Oster
Vertaling door: Kiki Coumans en Katrien Vandenberghe
Verschenen bij: Uitgeverij Vleugels
176 pagina's
Prijs: € 22,95

Nieuwsbrief

Ontvang onze nieuwsbrief. Geef hieronder uw emailadres op:

Recent