Oogst week 37

Door Ingrid van der Graaf

De vijfde roman van dichter, schrijver en essayist Marc Reugebrink (1960) gaat over de identiteitscrisis van de hoofdpersoon, Marcel Rüge, eigenaar van restaurant L’Ange perdu. Na de onverwachte dood van zijn moeder beseft hij dat hij, ondanks dat hij zich altijd tegen zijn moeder heeft afgezet, niemand meer heeft die hem kan helpen te ontdekken wie hij nu eigenlijk is. Ondertussen heeft hij een conflict met zijn chef-kok over de smaak van wilde, dan wel gekweekte zalm, waarvoor hij naar Noorwegen afreist om zalmkwekerijen te bezoeken. Hij is zo druk zich zijn moeder voor de geest te halen en wat ze hem bij leven te vertellen had, dat hij de realiteit uit het oog verliest en zijn kok ongemerkt het restaurant naar zijn hand zet. Op de achtergrond speelt de dood een grote rol, de dood van een baby, later van een zusje, de vader en nu de moeder. Verwikkelingen alom en de gevolgen niet te overzien. Marc Reugebrink weet daar wel raad mee.

 

Omslag Het huis van de zalmen - Marc Reugebrink
Het huis van de zalmen
Marc Reugebrink
Verschenen bij: Querido
ISBN: 9789021401560
272 pagina's
Prijs: € 18,99

Journalist Lieke Kézér (1976) werkte jarenlang aan haar debuutroman De afwezigen en dat is er dan ook aan af te lezen. Het is een roman over verlies en ambities. Joshua James is een wonderkind en groeit uit tot een muzikaal fenomeen. Hoe hij zich ontwikkelt wordt getoond aan de hand van zeven personages die over Joshua vertellen. Een indringende roman over de teloorgang van een jeugd. Hieronder een leesfragment:

1978

Daar stonden ze dan op Los Angeles Airport, enigszins verloren in de reizigershectiek: de eenenzeventigjarige weduwnaar Frank Johnson, en de dertienjarige Joshua James. Ze waren zojuist de douane gepasseerd en daar moest Frank nog van op adem komen. In zijn rugzak zat de urn met de as van zijn vrouw Gloria en terwijl ze in de rij hadden staan wachten tot ze aan de beurt waren om door een kwaaiige kerel te worden ondervraagd, had hij zich ineens afgevraagd of het wel was toegestaan: een volle urn in het vliegtuig. Je kon er niet omheen, het was zo’n potsierlijk ding dat hij zich door een listige begrafenisondernemer had laten aansmeren, een joekel van een stolp, het leed geen twijfel dat de douanebeambte zou willen weten wat hij in hemelsnaam met zich mee droeg. Wat als ze hem zouden dwingen de urn af te staan? Hij kon zijn Gloria hier toch niet achterlaten? Hij wilde de urn ook niet inchecken, je hoefde hem niet te vertellen hoe ze met bagage omsprongen. Wat als de dop los zou raken en de as zich over het gehele bagageruim zou verspreiden, een stoffig laagje over koffers die zich naar alle uithoeken van de wereld zouden begeven? Gloria was nooit een reiziger geweest, noch was ze in het bezit geweest van een avontuurlijke geest. Maar de douanebeambte had geen enkele interesse in Franks bolstaande rugzak getoond. Hij had hem ongeduldig door het poortje gewuifd, hij leek niet eens verbaasd over het opmerkelijke duo dat ze vormden: de oude man met zijn doffe, zwarte huid, en de bleke, blonde jongen die nooit zijn kleinzoon zou kunnen zijn.

 

 

Omslag De afwezigen - Lieke Kézér
De afwezigen
Lieke Kézér
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029505635
256 pagina's
Prijs: € 19.99

Imme Dros is van oorsprong kinder- en jeugdboekenschrijver (haar boeken werden geïllustreerd door haar man Harrie Geelen) maar houdt zich sinds de jaren 90 al bezig met de vertaling en bewerkingen van de Odyssee en Ilias van Homerus. Onlangs verscheen bij Van Oorschot, 25 jaar na de eerste verschijning, de grondig herziene vertaling van de Odysseia. Dit werk, in vertaling van Imme Dros groeide de afgelopen decennia uit tot een succes van formaat. Het epos over de terugtocht van Odysseus na de val van Troje is misschien wel het meest gelezen, hoogst gewaardeerde verhaal ooit.

Na tien jaar oorlog om Troje vervolgt Odysseus zijn weg met een tien jaar durende zwerftocht naar zijn vaderland. Zijn vrouw Penelopeia probeert daar de grijpgrage vrijers van zich af te houden, terwijl Odysseus de indrukwekkendste avonturen beleeft. Op zijn tocht weet hij te ontkomen aan de Sirenen, aan de cycloop Polyfemos en de tovenares Kirke. Ook slaagt hij erin om zich te ontworstelen aan de verleiding van de nimf Kalypso, die hem jarenlang vasthield in haar grot. Uiteindelijk bereikt hij zijn familie op Ithaka, om zich met zijn zoon te wreken op de aanbidders van zijn echtgenote.

Op de vraag in een interview in de Volkskrant  (5-12-’15) of Homeros zo langzamerhand niet genoeg vertaald is en wie daar nu op zit te wachten, antwoordde Imme Dros: “Er zijn nooit genoeg vertalingen. En zeker nu steeds minder mensen Grieks als vak kiezen, is het nodig dat er elke keer nieuwe versies verschijnen. En niet in de boekentaal van vijftig jaar geleden, maar in het Nederlands van nu.” En dat is bij deze herziene uitgave gedaan. In begrijpelijk Nederlands kan men zich nu door dit episch dichtwerk heen lezen.

 

Omslag Homeros Odysseia - Vertaald door Imme Dros
Homeros Odysseia
Vertaald door Imme Dros
Vertaling door: Imme Dros
Verschenen bij: Van Oorschot
ISBN: 9789025320522
436 pagina's
Prijs: € 34.99

In Wij zijn ons brein vertelde Dick Swaab hoe de hersenen waarmee we geboren zijn ons leven bepalen. In Ons creatieve brein gaat het om vragen als: Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft?

In Ons creatieve brein laat Swaab zien wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen. Ook maatschappelijke consequenties van het hersenonderzoek, zoals voor partnerkeuze, filosofie en strafrecht, worden hier besproken. Swaab bewijst met dit boek  opnieuw zijn talent om moeilijke materie op een toegankelijke wijze over te brengen.

 

 

Omslag Ons creatieve brein - Hoe mens en wereld elkaar maken - Dick Swaab
Ons creatieve brein - Hoe mens en wereld elkaar maken
Dick Swaab
Verschenen bij: Atlas/Contact
ISBN: 9789045030579
560 pagina's
Prijs: € 29,99

Recent

Kleinkunst, maar dan groots
4 januari 2024

Kleinkunst, maar dan groots

Over 'Ruitjesblues' van Jan Beuving
Den Ouden lees je kwispelstaartend
27 december 2023

Den Ouden lees je kwispelstaartend

Over 'Visioenen' van Martijn den Ouden
Beste boeken van 2023
26 december 2023

Beste boeken van 2023