In de oogst van deze week een nieuwe roman, zijn persoonlijkste tot nu toe, van Jan van Mersbergen. Verhalen van de Egyptische schrijver en Nobelprijswinnaar (1988), Nagieb Mahfoez (1911-2006). En Koen Caris (1988), theater en hoorspelschrijver schreef zijn eerste roman.

Een goede moeder van Jan van Mersbergen (1971), is ‘een standbeeld’, zoals hij zelf zegt, ‘voor iemand die moeite heeft rechtop te blijven staan’. Hij heeft het over zijn ex-vrouw, een actrice die het sociale leven niet meer aan kon. Haar bewegingsruimte beperkte ze zelf tot een matras in de woonkamer, verder kwam ze niet. Het hele proces van teloorgang, het leven niet aankunnen, de wanen, is ontroerend en liefdevol beschreven. Na een relatie van zestien jaar gaan ze uit elkaar, de dochter is tien. Na een jaar heeft hij een nieuwe relatie, ‘Toen hij vertelde dat hij iemand anders had, heb ik al zijn boeken in de gracht gegooid.’

Het verhaal van een vrouw die het moederschap niet kan vervullen, hoewel ze zichzelf daarin overschat. Ze is jaloers op het leven van haar ex-echtgenoot. Hoe de ex-man, de schrijver dus, vanuit het perspectief van zijn ex-vrouw dit verhaal schrijft, is ongelofelijk knap. Meerdere keren sterk ontroerend op een manier die niets met sentimentaliteit van doen heeft, maar alles met krachtig en beheerst schrijverschap. Neem de passage waarin de ex-vrouw niet in staat is van haar dochtertje, die haar liefdevol gedag zegt, afscheid te nemen, ‘Ik hoor je. Ik lig onder een deken en zeg haar zachtjes gedag. Ik heb je wel gehoord. Onzichtbaar zwaai ik.’
Om de onmacht van een ex, die je het leven op vele vlakken moeilijk heeft gemaakt, invoelbaar over te brengen, moet je wel een goed schrijver zijn. Dat heeft Van Mersbergen bewezen met dit boek.

 

Omslag Een goede moeder - Jan van Mersbergen
Een goede moeder
Jan van Mersbergen
Verschenen bij: Cossee
ISBN: 9789059369702
285 pagina's
Prijs: € 22,99

Nagieb Mahfoez wordt in de The Economist de ‘jubelende chroniqueur van een turbulente eeuw in de geschiedenis van Egypte’ genoemd. In De fluistering van de sterren bevat achttien korte verhalen die onlangs  in zijn nalatenschap gevonden zijn. Verhalen die zich afspelen in het kloppende hart van Caïro en waarin hij schrijft over het traditionele Egyptische leven. Over de zoon van een waterverkoper die niet kan liegen, over de mooie Tauhieda die nooit ouder wordt, over Shaikhoen, een ontsnapte krankzinnige die zieken geneest en iedereen zal bevrijden van zijn zorgen en angsten. Fijne verhaaltjes, vlot verteld, vaak met een grappige wending, soms niet langer dan krap twee pagina’s.

Met een nawoord van zo’n 24 pagina’s, door Richard van Leeuwen, wat deze bundel tot een mooie kennismaking maakt met deze Egyptische schrijver die in Nederland geen al te grote bekendheid geniet. Deze verhalen tonen aan dat het tijd is deze Nobelprijswinnaar te leren kennen.

Omslag De fluistering van de sterren - Nagieb Mahfoez
De fluistering van de sterren
Nagieb Mahfoez
Vertaling door: Djûke Poppinga
Nawoord van Richard van Leeuwen
Verschenen bij: Jurgen Maas (verschijnt 14 sept.)
ISBN: 9789491921865
120 pagina's
Prijs: € 20,00

De debuutroman Stenen eten van Koen Caris, gaat over een groep dorpsjongeren die ontsporen uit verdriet en verveling. In de proloog wordt een gymzaal beschreven waar een surveillant pakketjes papier uitdeelt aan examenleerlingen. Er heerst een hittegolf, de concentratie van de leerlingen is snel verbruikt. Er volgt een examenfeestje, ‘Op de avond dat de temperatuur haar hoogtepunt heeft bereikt, is het stil in het dorp. In de lege winkelstraat doen ratten zich ongestoord tegoed aan het vuilnis.’ Dan klinken er voetstappen in de stilte, klepperende, rennende voeten. Een meisje rent de straat door, langs de school, tot ze de rand van het dorp bereikt heeft. In het bos klinkt een gil, er nadert een trein. dan lees je, ‘De heet geworden rail verbranden haar nek en enkels.’ Je stelt je de positie van het meisje voor, dat voorspelt niet veel goeds. Een David Lynch-achtige suspense, beklemming en de verborgen levens van pubers.

Omslag Stenen eten - Koen Caris
Stenen eten
Koen Caris
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025454876
251 pagina's
Prijs: € 21,99

Recent

Originele manier van vertellen van een tof wijf
24 juni 2024

Originele manier van vertellen van een tof wijf

Over 'Het leven is geen ponykamp' van Geraldine Suijkerbuijk
Soms moet je je gedachten poetsen
22 juni 2024

Soms moet je je gedachten poetsen

Over 'De weg naar morgenochtend' van Joke van Leeuwen
Verrassende en wijsgerige roman
21 juni 2024

Verrassende en wijsgerige roman

Over 'Over het zwijgen' van Roelof ten Napel
Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers