Oogst week 28 – 2020

Door Anky Mulders

Door het soms gevaarlijke Mexico maakt Paul Theroux een maandenlange reis. Hij begint in een noordelijk grensstadje waar de scheidslijn tussen de verarmde Mexicanen en de goed gesitueerde Amerikanen wordt gerepresenteerd door een metershoog hek. Hij trekt verder naar het zuiden, bezoekt Mexico-stad en de arme provincies Oaxaca en Chiapas. Gedetailleerd als altijd vertelt Theroux over de cultuur en de geschiedenis van Mexico en met groot inlevingsvermogen geeft hij zijn ontmoetingen met allerlei typen mensen weer. ‘ – ik ben er trouwens vrij zeker van dat niemand zal merken dat ik weg ben. Opnieuw als de verfoeide Mexicaan, de persoon die er altijd aan herinnerd wordt dat hij of zij niet welkom is, degene die door niemand wordt gemist: ik kan het helemaal navoelen. Ik ben de yucca met idioot haar en een gekromde rug’. Rijke beschrijvingen, gelardeerd met ironie zijn zijn handelsmerk. Dat Theroux behalve non-fictie ook fictie schrijft is te merken; zijn reisboeken lezen als romans. Op de vlakte der slangen maakt het de lezer mogelijk Mexico van binnenuit te leren kennen.  Van zijn reisboeken zijn De grote spoorwegcarrousel en De oude Patagonië-expres de bekendste. Over V.S. Naipaul, zijn grote literaire voorbeeld, schreef Theroux twee boeken: een lyrisch en na het einde van hun vriendschap een kritisch.

 

Omslag Op de vlakte der slangen - Paul Theroux
Op de vlakte der slangen
Paul Theroux
Vertaling door: Auke Leistra
een roadtrip door Mexico
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045035512
448 pagina's
Prijs: € 32.99

Patrick Bassant is redacteur bij het literair-cultureel tijdschrift DW B, medeoprichter van het  platform voor literatuurkritiek De Reactor en werkt als ambtelijk secretaris van de cliëntenraad bij de GGZ in Geest. Eerder schreef hij de goed ontvangen roman Joy. Recent zag zijn tweede het licht, het ambitieuze De vlinder in de inktpot. Daarin wordt de fictieve werkloze Amsterdammer Pit door de communistische partij gerekruteerd om in de Spaanse burgeroorlog tegen Franco te gaan strijden. Hij moet de wandaden van de Franquisten en de heldendaden van de Republikeinen fotograferen. Hij ontmoet er de historische Nederlander Johan Brouwer, een toentertijd bekende katholieke hispanoloog die ooit een moord pleegde waarvoor hij een gevangenisstraf uitzat en die aanvankelijk als onpartijdig waarnemer naar Spanje vertrok. De raadselachtige Brouwer, een hoofdpersonage in het boek, kiest voor de opstandelingen totdat hij de terreur van de generaals gewaarwordt. Via Pits belevenissen, verhoren van de Komintern, loopgraven aan het front, de Wereldtentoonstelling in Parijs en talloze historische figuren, waaronder Jef Last, Pablo Picasso en Ernest Hemingway vertelt Bassant in dit omvangrijke boek op pakkende wijze de geschiedenis van de Spaanse burgeroorlog.

 

Omslag De vlinder in de inktpot - Patrick Bassant
De vlinder in de inktpot
Patrick Bassant
Verschenen bij: Wereldbibliotheek
ISBN: 9789028450721
416 pagina's
Prijs: € 25.00

Nadat Luis Carrasco verliefd werd op de schoonheid van de natuur in de Sierra Grazalema in Andalusië en op de mensen die er wonen begon hij aan het schrijven van Het hellen van een leven. Daarin wordt de olijfboer Curro geconfronteerd met een snel moderniserend Spanje en commerciële verlokkingen. Tijdens een langdurige droogte pleit zijn broer Jose-Marie ervoor om hun familieboerderij op de Andalusische berg El Hacho te verkopen ten behoeve van de steenwinning. Maar Jose-Marie was nooit betrokken bij het werk op de boerderij en heeft er geen hart voor. Curro echter ervaart het grondgebied als een verlengstuk van zichzelf. Verkoop betekent voor hem verraad aan het land, aan zijn leven en aan de voorgaande generaties die het land bewerkten. Hij wil het niet opgeven en vasthouden aan familie- en andere tradities. Het hellen van een leven is een tijdloos verhaal over strijd en hoop van een individu en de schoonheid van een landschap, dat zich overal zou kunnen afspelen.

Omslag Het hellen van een leven - Luis Carrasco
Het hellen van een leven
Luis Carrasco
Vertaling door: Jona Hoek
Verschenen bij: NBC - Uitgeverij Koppernik BV
ISBN: 9789492313911
120 pagina's
Prijs: € 18.50

Recent

Een invuloefening
14 juni 2024

Een invuloefening

Over 'Dora - Een liefdesgeschiedenis' van Toon Tellegen
Ontroerende familiegeschiedenis
13 juni 2024

Ontroerende familiegeschiedenis

Over 'Autobiografie van een flat' van Otto de Kat
Het wegdenken van woorden
12 juni 2024

Het wegdenken van woorden

Over 'Bijna 90 Hopla’s' van Judith Herzberg
En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam
11 juni 2024

En weer daarheen gaan waar hij vandaan kwam

Over 'Ochtend en avond ' van Jon Fosse