Oogst week 25 – 2019

door Carolien Lohmeijer

Marijke Schermer (1975) is opgeleid als actrice, maar heeft na haar afstuderen geen toneel meer gespeeld. Wel schreef ze toneelstukken en libretto’s en regisseerde haar eigen en andermans werk.
Daarbij schreef ze korte verhalen en de romans Mensen in de zon (2013) en Noodweer (2016) die beiden goed ontvangen werden, geeft ze les aan de schrijversvakschool Amsterdam en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (writing for performance).

Deze week verschijnt haar nieuwe roman Liefde, als dat het is.
Daarin gaat het over de liefde. Sev en David ontmoeten elkaar in bed. Geen relatie spreken ze af. Zij was er nooit erg goed in en hij is na een gelukkig huwelijk van twintig jaar verlaten en heeft geen idee meer wie hij is. Behalve hen, volgen we Terri, Davids vertrokken echtgenote, hun kinderen en Terri’s nieuwe vriend. Een speurtocht naar wat het is en hoe het moet: samenzijn, een individu zijn in het collectief van het gezin, leven buiten het gebeitelde verband.

Omslag Liefde, als dat het is - Marijke Schermer
Liefde, als dat het is
Marijke Schermer
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot
ISBN: 9789028282391
Prijs: € 22.50

Mark Haddon is vooral bekend door zijn internationale bestseller Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht, dat volop met literaire prijzen werd beloond. Minder bekend zijn zijn boeken Het akkefietje, Het rode huis en De pier stort in maar ook voor een van de verhalen uit dit laatste boek heeft hij een prijs gekregen.

Mark Haddon wordt geprezen om zijn inzicht in de menselijke geest, om de mythische, sprookjesachtige sfeer die hij oproept in zijn boeken en de fantasievolle verhalen.
Zijn roman De Dolfijn is onlangs in vertaling verschenen. Ook hier weer een mooi avontuur getuige de flaptekst: een pasgeboren baby is de enige overlevende van een verschrikkelijk vliegtuigongeluk. Ze wordt in welvarend isolement opgevoed door een overbezorgde vader. Als een huwelijkskandidaat langskomt, heeft hij snel door dat er iets niet in de haak is. Hij moet halsoverkop vluchten en ontsnapt aan boord van De Dolfijn, met een huurmoordenaar op zijn hielen…
Zo begint een wild avontuur. Een stoere roman die van de moderne tijd naar de Klassieke Oudheid springt; waarin piraten tekeergaan, een prinses de hand van een gladiator wint, en vrouwelijke geesten met een lampreienmond een man naar de hel sleuren. En waarin de leden van een gebroken gezin over de aardbol zwerven, op zoek naar een nieuw thuis.

 

Omslag De Dolfijn - Mark Haddon
De Dolfijn
Mark Haddon
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789025454135
352 pagina's
Prijs: € 22.99

Deze week is ook de nieuwe roman van John-Alexander Janssen (1984) verschenen, getiteld Trocadéro. Een boek over Julian Perceval die niets liever wil dan rechter worden. Hij heeft gesolliciteerd en vertrekt naar Parijs. Hij is niet op zoek naar vriendschap, maar ontwikkelt toch intensieve banden met zijn buurmeisje en met twee Nederlandse studenten. Het contact met een van hen, tegen de achtergrond van een explosief en woelig Parijs’ decor, neemt echter gaandeweg verontrustende vormen aan. Zodanig zelfs dat alles wat hem lief is op het spel komt te staan en een verlies onvermijdelijk lijkt.

John Alexander Janssen (1984) studeerde geschiedenis, filosofie en rechten en is docent geschiedenis. In 2014 won hij de Prix de Paris (gericht op het stimuleren van innoverend geschiedkundig onderzoek), die hem in staat stelde te werken aan zijn romandebuut Een verhaal uit de Zonnestad dat hem in 2017 de Bronzen Uil Publieksprijs opleverde.

 

 

Omslag Trocadéro - John-Alexander Janssen
Trocadéro
John-Alexander Janssen
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029539821
272 pagina's
Prijs: € 19.99

Tot slot aandacht voor de nieuwste van Koos van Zomeren, Hooiberg. Waarvan gezegd wordt dat het een verzameling louter onvergetelijke bijzaken is. Maar of dat werkelijk zo is, dat van die bijzaken? Het zou zomaar een zelfportret of een roman kunnen zijn.
Of een boek waarvan Van Zomeren zelf zou kunnen zeggen:

‘Bij zo’n boek, stel ik me voor dat iemand het leest en zo vrij is om te zeggen: “Koos, wat heb je een ráár boek geschreven” – en dan ben ik intens tevreden.’ Maar zonder meer is Hooiberg een niet te missen boek uit het oeuvre van Van Zomeren. Dat er een jonge hond in voorkomt is zeker alsook een kikker met een bomgordel.

 

Omslag Hooiberg - Koos van Zomeren
Hooiberg
Koos van Zomeren
Louter onvergetelijke bijzaken
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029529129
216 pagina's
Prijs: € 23.99

Recent

Soms moet je je gedachten poetsen
22 juni 2024

Soms moet je je gedachten poetsen

Over 'De weg naar morgenochtend' van Joke van Leeuwen
Verrassende en wijsgerige roman
21 juni 2024

Verrassende en wijsgerige roman

Over 'Over het zwijgen' van Roelof ten Napel
Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers
Een eenpersoons fanfareorkest
19 juni 2024

Een eenpersoons fanfareorkest

Over 'Houdbaar' van Heere Heeresma