Oogst week 25 – 2018

Voordat de Peruaanse regisseur en presentator Renato Cisneros in staat was zijn eigen familiegeschiedenis te onderzoeken en over zijn vader – ‘de beruchte ‘El gaucho’, een controversieel, machtig en gewelddadig politicus’ – te schrijven, moest er tijd verstrijken en had hij het nodig om ook letterlijk afstand te nemen. Cisneros woont inmiddels in Madrid en is inmiddels vooral schrijver. In De afstand die ons scheidt onderzoekt hij de relatie met zijn vader en vraagt hij zich af of hij ooit in staat zal zijn hem te begrijpen. Om van verzoeken nog maar niet te spreken. Zijn (zelf)onderzoek levert behalve het verhaal van een vader en een zoon ook het verhaal over een land dat lijdt onder een fout regime.

De afstand die ons scheidt werd genomineerd voor de Premio Vargas Llosa en de Prix Médicis.

Omslag De afstand die ons scheidt - Renato Cisneros
De afstand die ons scheidt
Renato Cisneros
Verschenen bij: Uitgeverij De Geus (2018)
ISBN: 9789044540321
432 pagina's
Prijs: € 22.50

Een jongen en zijn zusje vluchten eind januari 1953 naar Rotterdam waar ze hopen onderdak te vinden bij hun door hun vader vanwege onzedelijk gedrag van Goeree-Overflakkee verbannen oom. De oom herkent zijn neefje en nichtje nauwelijks, maar stelt zich gastvrij op, gaat een dagje gezellig met de kinderen op stap. Maar ondertussen weegt de familiegeschiedenis zwaar (de vader blijkt een grotere zondaar dan zijn broer) en dan weten ze nog niet eens wat hen te wachten staat.

Een dagje in de stad is een kleine roman over grote tijdloze thema’s die speelt in een roerige periode in de Nederlandse geschiedenis.

Omslag Een dagje in de stad - Ru de Groen
Een dagje in de stad
Ru de Groen
Verschenen bij: Uitgeverij Van Oorschot (2018)
ISBN: 9789028280854
110 pagina's
Prijs: € 18.99

Want de avond is het volstrekt opzichzelfstaande vervolg op Kwartet (2014)’, staat er op de flaptekst van de nieuwe roman van Anna Enquist. Dat is natuurlijk niet helemaal waar, want Want de avond volgt de personages uit Kwartet nadat zij tijdens een repetitie het slachtoffer zijn geworden van een aanslag op een woonboot. Ze moeten met de gevolgen dealen, en hoe ze dat doen, beschrijft Anna Enquist in haar nieuwe roman.
Die personages werden in Kwartet achtervolgd door verlies en vonden troost bij elkaar en in de muziek. De vraag is of zij nog meer tegenslag kunnen verwerken en niet opnieuw op zichzelf teruggeworpen worden.

Omslag Want de avond - Anna Enquist
Want de avond
Anna Enquist
Verschenen bij: Uitgeverij De Arbeiderspers (2018)
ISBN: 9789029525695
256 pagina's
Prijs: € 21.50

Recent

Soms moet je je gedachten poetsen
22 juni 2024

Soms moet je je gedachten poetsen

Over 'De weg naar morgenochtend' van Joke van Leeuwen
Verrassende en wijsgerige roman
21 juni 2024

Verrassende en wijsgerige roman

Over 'Over het zwijgen' van Roelof ten Napel
Krachtig essay-debuut
20 juni 2024

Krachtig essay-debuut

Over 'De wereld een lichaam' van Melani Reumers
Een eenpersoons fanfareorkest
19 juni 2024

Een eenpersoons fanfareorkest

Over 'Houdbaar' van Heere Heeresma