De oogst van deze week: twee non-fictie boeken en een roman. In de reeks ‘Literaire steden’ van Het oog in ‘t zeil, werd onlangs het twintigste deel Sofia Express uitgegeven. De schrijver van dit deel is slavist Jan Paul Hinrichs, die op fantastische wijze deze stad in Bugarije tot literatuur verheft. Eerder schreef Hinrichs al in dezelfde reeks De Mythe van Odessa (2011) en Trefpunt Riga (2017). Sofia is de stad van de dissidente schrijver Georgi Markov. Eric Ambler situeerde er enkele van zijn thrillers en Lucebert schreef in 1955 een reeks reisgedichten over de stad. Ook spelen romans van Cees Nooteboom en Dimitri Verhulst in Sofia. Hinrichs laat zijn ‘Woord vooraf’ beginnen met een citaat uit een van de boeken van Eric Ambler:
‘Mag ik zo bescheiden zijn te vragen waar u heen gaat?’
‘Ik ga naar Sofia.’
‘Zo Sofia? Een schitterende stad – werkelijk schitterend.’

Zo is ook Sofia Express een schitterend boek, met mooi fotomateriaal en intirgerende verhalen van Hinrichs. Zeker een boek ter voorbereiding voor wie naar Bulgarije afreist, en hart en ziel van de stad wil doorgronden.

Omslag Sofia Express - Jan Paul Hinrichs
Sofia Express
Jan Paul Hinrichs
Het Oog in 't Zeil Stedenreeks
Verschenen bij: Bas Lubberhuizen
ISBN: 9789059375260
160 pagina's
Prijs: € 22.50

De avonturen van Alexander von Humboldt is de tweede graphicnovel van Andrea Wulf (1972) en heeft als onderwerp het leven van Alexander von Humboldt (1769-1859), de ontdekkingsreiziger naar Zuid-Amerika. In haar eerste graphic novel over Humboldt, De uitvinder van de natuur beschreef Wulf de gewaagde expedities die hij ondernam en gaf ze inzicht in zijn onderzoek naar de vorming van het landschap op verschillende continenten. In deze tweede duikt ze dieper in het leven van Humboldt. De avonturen van Alexander von Humboldt focust op de vijfjarige expeditie in Zuid-Amerika die hij in juni 1799 begon. Samen met Lillian Melcher geeft Wulf deze expeditie in tekeningen weer, compleet met fragmenten uit Humboldts dagboeken, atlassen en publicaties. Het is een mooi en intiem portret van de man die klimaatverandering door menselijke invloed al voorspelde, poëtisch narratief verkoos boven wetenschappelijke observatie en iconische figuren als Simon Bolívar, Thomas Jefferson en Charles Darwin beïnvloedde. Dit verslag van de expeditie laat niet alleen zien hoe Humboldt zijn baanbrekende kennis en begrip van de natuur verfijnde, maar laat ook een man met passies zien. Het is prachtig vormgegeven in een groot formaat boek.

Omslag De avonturen van Alexander von Humboldt - Andrea Wulf en Lillian Melcher
De avonturen van Alexander von Humboldt
Andrea Wulf en Lillian Melcher
Vertaling door: Mariella Duindam en Fennie Steenhuis
graphic novel
Verschenen bij: Atlas Contact
ISBN: 9789045036687
272 pagina's
Prijs: € 34.99

Welkom in het Rijk der zieken is de zevende roman van Hanna Bervoets (1984). Ze schreef onder meer de succesvolle romans Efter (2014), Ivanov (2016) en haar voorlaatste roman Fuzzie (2017). Ze debuteerde in 2009 met Of hoe waarom en twee jaar later verscheen Lieve Céline, waarvoor ze de Opzij Literatuurprijs kreeg. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov en in datzelfde jaar kreeg ze de Frans Kellendonk-prijs voor haar hele oeuvre.

Welkom in het, is een roman over ziek zijn, en onderwerp dat haar fascineert, zoals Bervoets zelf zegt. In de roman gaat het over de kinderoppas Clay, die ziek wordt na een bezoek aan een kinderboerderij. Hij krijgt hoge koorts en vecht voor zijn leven. Wanneer de koorts daalt, blijft de vermoeidheid en krijgt hij last van vreselijke pijnen. Q-koortsvermoeidheidssyndroom, luidt de diagnose. En daar zal hij nooit meer vanaf komen, wordt hem voorspeld. Dan volgt een zoektocht naar genezing. Behandelingen die niet aanslaan, zijn relatie houdt geen stand en eenzaamheid is zijn lot. Zo belandt hij in het Rijk der zieken, een wereld waar ondoorzichtige regels gelden en de eindbestemming onduidelijk is. Over de mallemolen van een chronische ziekte, in trefzekere taal geschreven.

Omslag Welkom in het Rijk der zieken - Hanna Bervoets
Welkom in het Rijk der zieken
Hanna Bervoets
Verschenen bij: Uitgeverij Pluim
ISBN: 9789492928283
320 pagina's
Prijs: € 22.50

Recent

Dat vluchten een mens niet echt gelukkig maakt
22 juli 2024

Dat vluchten een mens niet echt gelukkig maakt

Over 'Mam, ik ben geen crisis' van Ismaîl Mamo
Geen kinderachtige gedichten voor kinderen
20 juli 2024

Geen kinderachtige gedichten voor kinderen

Over 'Dichter - de tuin' van verschillende auteurs; redactie Mia Goes
De kunst van rake zinnen   
19 juli 2024

De kunst van rake zinnen  

Over 'Lotgenoten' van Sabrine Ingabire
Een duivelspact
18 juli 2024

Een duivelspact

Over 'Een hart van prikkeldraad' van Lisette Lewin