Oogst week 22

Door Ingrid van der Graaf

Eva Gerlach publiceerde al meer dan twintig bundels en won naast meerdere prijzen, in 2000 de P.C. Hooft-prijs voor haar gehele oeuvre. In haar voorlaatste bundel Kluwen schetste ze een beeld van het ondoordringbare labyrint van geheugen en herinnering. In Ontsnappingen worden pogingen ondernomen om daaruit weg te komen. Het hele oeuvre van Gerlach draait om wisselende thema’s als: leven en dood; vestigen en verplaatsen; liefde en haat. In alle gevallen gaat het om het soort overgangs- en wisselsituaties.

Over Kluwen schreef Arie van der Berg in NRC Handelsblad  (2011), ‘Regel na regel zoekt ze zich in de bundel een uitweg naar verheldering van wat haar omringt.’

Omslag Ontsnappingen - Eva Gerlach
Ontsnappingen
Eva Gerlach
Verschenen bij: De Arbeiderspers
ISBN: 9789029505956
80 pagina's
Prijs: € 17,00

Bij de presentatie van Jasper en zijn knecht vertelde uitgever Peter Nijssen dat het boek voortdurend over verhoudingen gaat. Over machtsverhoudingen, over relaties waarin sprake is van afhankelijkheid van de een ten opzichte van de ander.

Jaren geleden werd Gerbrand Bakker plotseling door een afkeer voor schrijven overvallen en vluchtte hij naar de Duitse Eifel, Schwarzbach, waar hij een oude woning betrok. Hij gaat het huis verbouwen en het stuk grond dat erbij hoort bewerken. Hij krijgt gezelschap van een hond die naar de naam Jasper luistert (als hij luistert). Het betreft een enigszins gedragsgestoorde, nauwelijks te disciplineren hond die een blok aan zijn been zal zijn. Vanaf december 2014 maakte Bakker korte metten met zijn schrijfcrisis door een jaar lang een dagboek bij te houden, waarin hij over zijn dagelijks leven in de Eifel vertelt en terloops diep in zijn eigen, nu eens deprimerende, dan weer uitbundige verleden duikt.

Ergens in het boek – het is ook in de catalogus van Privédomein geciteerd – schrijft Bakker
‘Na tweeënhalf jaar had mijn therapeut er – ik overdrijf iets – een gewoonte van gemaakt om meteen maar in slaap te vallen als ik binnenkwam. Ik ben totaal niet interessant, dacht ik. Er is feitelijk niets met me aan de hand, waarom zou hij anders steeds wegzakken? Maar het belangrijkste wat ik dacht was: ik moet het zelf doen. Ik moet het alleen doen. Dat betekende het einde van de gedragstherapie. Alles alleen doen. Niemand kan je helpen.’

Jasper en zijn knecht is een zelfanalyse in optima forma.

 

Omslag Jasper en zijn knecht - Gerbrand Bakker
Jasper en zijn knecht
Gerbrand Bakker
Verschenen bij: Arbeiderspers - Privédomein
ISBN: 9789029505123
396 pagina's
Prijs: € 24,00

Patrick Conrad is schrijver van dertien thrillers, bekend als schrijver, dichter, plastisch kunstenaar en filmmaker. Zijn werk werd herhaaldelijk genomineerd voor de Hercule Poirotprijs die hij in oktober 2015 won voor zijn thriller Moço. Tevens werd hij vertaald in het Duits en het Engels. Zijn roman Limousine wordt in 2014 in Amerika verfilmd. De Cadillac van Mallermé, is een poëziebundel gecombineerd met collages.

Naar aanleiding van de publicatie van zijn verzamelde gedichten maakte Patrick Conrad een reeks klassieke lijm-en-schaarcollages als hommage aan zijn grote surrealistische en dadaïstische voorgangers. De gedichten ontstonden pas achteraf, als literaire parafrases, als geschreven illustraties bij de collages. Zo ontstond een wisselwerking tussen de plastische en de inhoudelijke benadering van de verschillende onderwerpen. De collages worden door de gedichten nader verklaard terwijl de gedichten dankzij de collages toegankelijker worden.

 

Omslag  -
Verschenen bij: Uitgeverij Vrijdag
Prijs: € 22,00

Recent

23 juni 2021

Een slang in het paradijs

Over 'De tweede plaats' van Rachel Cusk
16 juni 2021

De geschiedenis van piano’s tegen de geschiedenis van Rusland

Over 'De verdwenen piano's van Siberië ' van Sophy Roberts